Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Reagerer kraftig på NRKs matkasting

Anne Marie Schrøder i Matvett reagerer på NRKs håndtering av mat i programmet "Alle mot 1". – Her er det noen som ikke har tenkt seg om.

NRK-programmet "Alle mot 1" får krass kritikk fra Matvett AS og Nortura. Her presentert ved programleder Selda Ekiz og Ole Rolfsrud. Foto: Geir Egil Skog/NRK

– Jeg har sendt en formell klage til NRK på måten de håndterer mat i programmet "Alle mot 1". Det er vel ikke så mye mer å si enn at dette er meningsløs sløsing med ressurser, sier Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett AS.

I underholdningsprogrammet "Alle mot 1" inviterte NRK et håndballag i studio for å kaste egg til hverandre. 216 egg skulle kastes. En annen deltaker i programmet, og publikum, skulle deretter gjette hvor mange av de 216 eggene som ikke ble knust i stuntet. Resultatet? 62 knuste egg.

Matsvinn

I 2015 ble det totalt kastet 355.000 tonn mat i Norge, tilsvarende hver 8. handlepose. 218.000 tonn av maten som kastes, kastes i norske hjem.

I juni i 2017 inngikk myndighetene og en samlet matbransje en historisk samarbeidsavtale om matsvinn. Målet med avtalen er å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, i tråd med FNs bærekraftsmål.

Avtalen om matsvinn ble signert av tolv bransjeorganisasjoner og fem departementer. Partene ble enige om felles innsats og reduksjonsmål for matsvinn i hele verdikjeden, samt å legge til rette for- og bidra til at forbrukerne kaster mindre mat.

Schrøder mener NRK sender feil signaler i en tid der matsvinnet må reduseres betraktelig.

Matsvinn som underholdning

– At de bruker mat i konkurranser på denne måten er helt unødvendig, og på dette området må de bli bedre. Dette handler om ubevissthet fra NRK sin side, sier Schrøder.

– Dette gir dårlige signaler og her er det noen som ikke har tenkt seg om, sier Schrøder.

Reaksjonene på innslaget har vært mange etter at en 14 år gammel gutt sendte inn et leserinnlegg i "Si ;D"-spalten i Aftenposten mandag denne uka, under tittelen "Matsløseri på statskanalen i beste sendetid".

Innsenderen skriver blant annet at "samtidig som ildsjeler i samfunnet vårt jobber på spreng med å redde jorden før det er for sent, sender statskanalen vår, NRK, et underholdningsprogram hvor man blant annet sjekker hvor mange egg et håndballag kan kaste på ett minutt. Slik normaliserer programmet «Alle mot 1» det å sløse mat, som er et av de største problemene når det gjelder klima."

– Det er flott at ungdommen engasjerer seg i denne type spørsmål. Det viser nok en gang at matsvinn er på agendaen i Norge, både i matbransjen og blant folk flest, sier Schrøder.

Leder: Matbransjen kaster mindre mat, nå må forbrukerne følge opp

– Kunne brukt utgåtte egg

Prosjektredaktør for underholdning i NRK, Pia Basberg, forteller at hun har mottatt fire henvendelser i forbindelse med programmet der eggene ble kastet.

– Vi har mottatt klagen fra Matvett. Dette er et godt familieprogram, men jeg forstår at hun reagerer på et av innslagene der vi kaster egg, sier Basberg.

– Vi har hatt 28 forskjellige oppgaver på de fire programmene som er blitt sendt, det er snakk om ett tilfellet der det ble kastet mat. Det har vært viktig for oss at alt vi bruker av materialer gjenvinnes, sier Basberg.

"Å kaste egg i beste sendetid er ikke en del av sirkulær økonomi"

Ellen Flø Skagen, kommunikasjonsdirektør i Nortura
Annonse

– Dere har tidligere laget program om at man ikke skal kaste høna. Nå kaster dere egg i et underholdningsprogram. Er det uproblematisk?

– I etterpåklokskapen ser jeg at vi kunne spurt Prior om å få utgåtte egg, sier Basberg.

– Hva gjorde dere med eggene, og de som knuste?

– De ble delt ut til de ansatte i redaksjonen etter programmet. De knuste eggene gikk til spille, sier Basberg.

– Det ligger ikke opp til noe mer matkasting i programmene som kommer. Det som er viktig er at en 14-åring viser dette engasjementet. Vi har gått av å bli minnet på at matsvinn ikke er bra, sier Basberg.

Les også: Butikken som selger deg mat som før gikk i søpla

– Umusikalsk underholdning

Anne Marie Schrøder i Matvett får støtte av kommunikasjonsdirektør i Nortura, Ellen Flø Skagen.

– Jeg synes at NRK får ta dette på kontoen for umusikalsk underholdning, og her sender Matvett gode signaler, sier Skagen.

– Det er ikke greit at mat brukes til tull og tøys, selv om de fleste sikkert har vært med på et eggeløp eller to, sier Skagen.

Prior Norge BA er et norsk samvirkeforetak som eies av Nortura BA. Det er Nortura som eier varemerket Prior som benyttes i markedsføring av egg, blant annet.

– Det mange ikke vet er at Nortura er de eneste i verden som bruker hele egget. Det er med respekt for egget, derfor skal de absolutt ikke kastes. Å kaste egg i beste sendetid er ikke en del av sirkulær økonomi, sier Skagen.

Neste artikkel

En bølge av lokalt norsk øl til Berlin