Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Pelsdyrnæringa skal på museum – men det begynner å haste

Jærmuseet skal fortelle historien om norsk pelsdyrnæring. Men det begynner å haste, og kun ni pelsfarmer er fortsatt i drift.

Pelsdyrnæringa skal på museum. Foto: Alf Ove Hansen / NTB
Pelsdyrnæringa skal på museum. Foto: Alf Ove Hansen / NTB

– Vi vil dokumentere pelsdyrnæringa, hva den har betydd og hvordan den har blitt drevet, sier seniorkonsulent Målfrid Grimstvedt ved Jærmuseet til NRKs Nyhetsmorgen.

Pelsdyrnæringa har vært viktig for både Rogaland og Jæren, men det begynner å haste med å få samlet historien. Bare seks minkfarmer og tre revefarmer er fortsatt i drift. Og skulle kompensasjonsordningen for bøndene blir klar før sommeren, blir det fort enda travlere.

Annonse

– I det øyeblikket de har fått kompensasjonen vil de kunne rive bygningene og forandre det de holder på med. Så for oss er det viktig å få dokumentert så vi får med den siste fasen av næringa, sier Grimstvedt.

Hjemme hos leder i Rogaland Pelsdyralslag, Jan Ove Horpestad, er pelsfarmen nå blitt et snekkerverksted. Selv er han blitt skadedyrkontrollør.

– Det er synd at vi skal på museum, men når de først har bestemt å legge ned næringa, er det helt topp, sier han til NRK.

Neste artikkel

1200 dager siden pelsdyrforbudet ble lansert