Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ordfører vil ha debatt om allemannsretten: – Et kontroversielt standpunkt

Ordfører i Øyer kommune, Jon Halvor Midtmageli (Sp), mener det vil kunne bli behov for styring av ferdsel i hyttekommunen.

På bildet er Mageli camping i Øyer kommune. Foto: Lars Bilit Hagen
På bildet er Mageli camping i Øyer kommune. Foto: Lars Bilit Hagen

Øyer kommune er store på hytter og reiseliv, såpass store at ordfører Jon Halvor Midtmageli (Sp) mener det kan være grunn til å se på en endring av allemannsretten, som i dag sier at «alle har lov til å ferdes og oppholde seg i utmarka i Norge».

Det sa han i et innlegg under konferansen «Fjelles Verdi» på Valdresmusea, skriver Avisa Valdres.

Midtmageli kunne gjerne tenkt seg et unntak, for å kunne styre ferdselen til de tilreisende i Øyer.

– Det er et kontroversielt standpunkt, det vet jeg, men faktum er at vi ikke har noen styringsverktøy for ferdsel når det ikke er et verneområde, sier ordføreren til lokalavisa.

Annonse
Øyer-ordfører Jon Halvor Midtmageli. Foto: Halvor Torgersrud
Øyer-ordfører Jon Halvor Midtmageli. Foto: Halvor Torgersrud

Utfordringen i Øyer-Fjellet er interessekonflikter. Jegere, beitebrukere og andre fastboende får ikke lenger ha utmarksområdene sine i fred.

– Det er en gang slik at desto lengre en hytteeier har hytte i et område, desto likere blir hytteeieren oss lokale, og det betyr også at de begynner å bruke de samme områdene som oss. Det byr på utfordringer, sa Midtmageli under konferansen ifølge Avisa Valdres.

Han viste til utfordringer som går på fortrenging og forstyrrelser i utmarka.

– Det vil kunne blir behov for styring av ferdsel i Øyer kommune. Det er enkelte områder i Øyer hvor det ikke går an å jakte lenger, fordi det er så mye folk der. Vi må finne ut hvor vi skal ha dem, sa ordføreren, som gikk til valg på å bremse hyttebygginga.

Neste artikkel

Rettssak om Nordkapp skal vere for alle - eller de som betaler