Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ønsker å skyte haltende Slettås-ulver

En video av det som antas å være alfaparet i Slettåsflokken i Hedmark viser at ulvene er ved dårlig helse. Den kommunale dyrevernsnemnda mener ulvene bør avlives.

En video av et haltende ulvepar i skogen i Trysil i Hedmark har fått dyrevernsnemnda i kommunen til å gå inn for å avlive ulvene, melder NRK Hedmark og Oppland tirsdag.

Det antas at ulveparet som ble filma er alfaparet i Slettås-flokken. Klippet viser hvordan det som trolig er alfahunnen er hjulbeint i bakbeina, og alfahannen som kommer haltende etter.

– Når du sitter i dyrevernsnemnda så er det jo dyrevelferd som er det viktigste for deg, og når jeg ser sånne bilder som dette må jeg jo bare reagere, sier Øyvind Bæk i dyrevernsnemnda i Trysil til NRK.

Tryslingen Jørn Stener har lagt dette filmklippet ut på sin Facebook-profil, og det er dette klippet som har fått Bæk til å ønske avliving.

Thomas Strømseth i Statens naturoppsyn deltok i merkingen av alfahannen og alfatispa i Slettåsreviret i Trysil.

Annonse

– Ut ifra form og farge på halsbåndet og området de ble filmet i, så er det vel ganske stor sannsynlighet for at det er dem som vises på filmen, sier Strømseth til statskanalen.

Bæk i den kommunale dyrevelferdsnemnda har ifølge NRK vært i kontakt med Mattilsynet om saken. Tilsynet har henvist videre til viltnemnda. Ifølge Bæk ville en elg med tilsvarende skader ha blitt avlivet med én gang.

– Og da lurer jeg på hva forskjellen på en elg og en ulv er, for ingen av dem skal jo lide, sier Bæk.

Miljødirektoratet mener de to haltende ulvene i Trysil ikke er så skadd at de kommer til å dø, skriver NRK tirsdag kveld. Seniorrådgiver Susanne Johansen til kringkastningen sier det skal mye til for at de gjør et avlivingsvedtak.

Ulvene i Slettås går uansett en usikker tid i møte. Rovviltnemndene i Hedmark og i Oslo, Akershus og Østfold har gått inn for lisensjakt på tre ulveflokker innenfor ulvesonen til vinteren: I tillegg til Slettåsreviret, er dessuten Mangenreviret i Hedmark og Akershus og Hobølreviret i Østfold foreslått tatt ut.

Forslaget er blitt påklaget av en rekke instanser, og onsdag skal nemndene møtes på Gardermoen for en ny runde i behandlingen av vinterens lisensjakt.

Neste artikkel

Jeger- og fiskerforbundet vil ha lisensfelling i ulvesonen