Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nytt ulvepar etablerer seg i beiteprioritert område

Et nytt ulvepar er i ferd med å etablere seg i Nord-Østerdal, ifølge Hedmark Bondelag. Men en fellingstillatelse drar ut i tid.

To ulver er i ferd med å etablere revir i Nord-Østerdalen tror Hedmark Bondelag. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB scanpix
To ulver er i ferd med å etablere revir i Nord-Østerdalen tror Hedmark Bondelag. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Ifølge leder i Hedmark Bondelag, Elisabeth Gjems, er det bekreftet at det er snakk om et ulvepar, og ikke en enkelt ulv. DNA-prøver tatt i område konkluderer med at det er en hann og en tispe fra to ulike revirer.

– Det er gjort DNA-funn som viser at det er en hannulv fra Kynnareviret og tispe fra Deisjøreviret, altså norske ulver – genetisk uviktige – som har spredt seg fra ulvesonen, sier Gjems til avisa Østlendingen.

Gjems sier ulvene mest sannsynlig kan forplante seg, og frykter derfor de vil etablere et revir i området, som egentlig er prioritert beitebruk.

Har søkt fellingstillatelse

På bakgrunn av dette er det blitt sendt søknad som skadefelling av ulvene. Men så langt har svaret fra Miljødirektoratet latt vente på seg.

Annonse

– Vi har gitt SNO et oppdrag om å prioritere overvåking av ulv i dette området for at vi skal få mer informasjon om hvilket området ulvene benytter. Vi avventer svar på dette, skriver direktoratet til Østlendingen.

Det ble gitt fellingstillatelse på ulv i området i sommer, etter at dyr var blitt tatt. Men fellingslaget lyktes ikke å felle ulvene.

Inviterer departementet på reise

Ifølge Gjems er det også en eller to ulver som oppholder seg på Hedmarken, hvor det også er beiteprioritert område. Gjems har invitert statssekretær Widar Skogan i Landbruks- og matdepartementet på en reise gjennom områdene som er beiteprioritert.

Den 15. oktober skal Bondelaget og Skogan møtes. Bakgrunnen før møtet er at landbruks- og matminister Olaug Bollestad i juni sa at «Det skal ikke være rovdyr i beiteprioriterte områder».

"År på år ligger vi langt over vedtatt bestandsmål på både ulv og jerv, og Hedmark Bondelag er utålmodig. Hva er regjeringens plan for å komme ned på bestandsmål? Hvordan skal vi opprettholde beitebruket i de områdene som er prioritert til beite? Sauenæringa lider under stadige «byråkratiske snubletråder» som hindrer en effektiv forvaltning og en oppfølging av vedtatt politikk", skriver Bondelaget i e-post til Nationen.

Neste artikkel

Sp vil opne for å trene spesialhundar i Noreg