Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nytt tilfelle av fotråte hos sau

Veterinærinstituttet har påvist et nytt tilfelle av ondartet fotråte i en sauebesetning i Rogaland

Fotråte er smertefullt og kan føre til at sauen står på knærne. Foto: Carl Hamre

Det var gjennom et overvåkingsprogram på slakteri at sykdommen ble oppdaget, melder Veterinærinstituttet.

Fotråte

Fotråte er en smittsom, kronisk bakterie infeksjon i klauvene på småfe. Sykdommen forekommer i de fleste land, også i Norge.

Sykdommen har som oftest et langsomt forløp. Når den bryter ut, kan den forårsake omfattende skader i klauvene. I enkelte tilfeller kan hele eller deler av klauvsålen løsne.

Fotråte er en gruppe B sykdom, det vil si at den ansees som alvorlige, og hvor systematisk bekjempelse er påkrevd for å kontrollere sykdommen. Ved mistanke om sykdommen skal det meldes fra til Mattilsynet.

Mattilsynet bekjemper sykdommen, og målet er å utrydde den.

Etter dette har omkring 30 kontaktbesetninger blitt undersøkt. Det er så langt påvist smitte i to av dem. Det er Mattilsynet og Animalia som jobber med å kartlegge situasjonen.

Herjet på slutten av 2000-tallet

Dette var det tredje tilfellet i år. To andre besetninger fikk påvist smitte i januar.

• Les også: Bonde fikk nei fra Innovasjon Norge til sauefjøs fordi han er for gammel

Ondartet fotråte ble sannsynligvis ført til Rogaland i forbindelse med livdyrimport av sau fra Danmark midt på 2000-tallet.

Annonse

Sykdommen ble oppdaget i 2008 og det ble da påvist smitte i 250 besetninger. Rogaland, Sunnhordland og Agder-fylkene var verst rammet, men det ble registrert tilfeller i nesten alle fylker. Flere tusen sauer ble slaktet under utbruddet.

Smertefullt for sauen

Fra 2009 til 2014 ble sykdommen bekjempet gjennom prosjekt «Friske føtter» i regi av sauenæringen, Mattilsynet og Veterinærinstituttet. Men allerede i 2015 ble det på nytt påvist fotråte i Rogaland.

Fotråte er smertefullt for sauen, og oppdages ved at sauer blir halte, ikke står støtt eller står på knærne. Saueeiere skal melde ifra til Mattilsynet ved mistanke.

Neste artikkel

Raser mot Mæland etter at Preikestolen havnet i annen kommune