Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nytt farevarsel skal hindre skogbranner i å gjøre store skader

Meteorologisk institutt sitt nye skogbrannvarsel skal sørge for at brannfare oppdages tidligere og at brannene får mindre konsekvenser

Med varmere klima vil det bli flere skogbranner. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix
Med varmere klima vil det bli flere skogbranner. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix

Ved hjelp av finansiering fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har Meteorologisk institutt laget en ny skogbrannfareindeks for Norge. Denne indeksen gir en indikasjon på hvor det kan være forhold som gjør at en skogbrann kan starte og hvor fort denne kan spre seg.

De neste dagene er det meldt svært høye temperaturer i Sør-Norge, noe som øker skogbrannfaren.

– Høye temperaturer og varme er noe av det som øker sannsynligheten for at en skogbrann oppstår, sier statsmeteorolog Håkon Mjelstad ved Meteorologisk institutt, i en pressemelding.

Temperatur, luftfuktighet, nedbør, vind og snø

Ved hjelp av den kanadiske Fire Weather Index (FWI) skal man få et mer presist farevarsel for skogbrann. Den nye modellen tar hensyn til temperatur, luftfuktighet, nedbør, vind og snø. Når det ikke er regn øker faren for skogbrann. Hvis det også er vind øker faren enda mer.

Annonse

– Mens vi tidligere kun hadde 100 punkter med skogbrannfareindeks, dekker vi nå hele landet. Vi bruker de beste analyser og prognoser vi har tilgjengelig, sier Mjelstad.

Mens kystområdene på Vestlandet er mest utsatt for gress- og lyngbrannfare, er det skogrike området på Østlandet og Sørlandet som er mest utsatt for skogbrann.

– Når trær brenner, kan vi få mer intense branner, som kan være vanskeligere å kontrollere. Det er også her vi har mest tordenvær. Lyn er den vanligste, naturlige årsaken til skogbranner og står for cirka én av ti branner. Til forskjell fra branner utløst av mennesker antenner ofte lyn skogbranner på utilgjengelige steder. Dette kan gjøre brannene både vanskelig å oppdage og å slukke, sier Mjelstad.

Ekstra helikoptre

Skogbrannhelikopteret er i fast beredskap i perioden 15. april til 15. august. Helikopteret er stasjonert på Torp utenfor Sandefjord. I perioder med stor skogbrannfare setter Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap flere skogbrannhelikoptre i beredskap rundt om i landet

Helikoptre står klare dersom det skulle bli skogbrann. Nå kan varselet sørge for at skogbrannene slås ned tidligere. Foto: Siri Juell Rasmussen
Helikoptre står klare dersom det skulle bli skogbrann. Nå kan varselet sørge for at skogbrannene slås ned tidligere. Foto: Siri Juell Rasmussen

– Staten setter inn skogbrannhelikopter ved behov. Sammen med skogbrannhelikopter får den lokale brannsjefen obligatorisk lederstøtte fra skogbranneksperter. Sivilforsvaret bistår også med mannskaper og utstyr ved mange skogbranner, sier avdelingsdirektør Johan Marius Ly i DSB.

Neste artikkel

Vil klage på støttekutt: Varslar dyrare økomjølk