Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nye prøver bekrefter funn av Campylobacter i drikkevannet på Askøy

Askøy kommune har fått svar på nye prøver av drikkevannet. Prøvene bekrefter funn av bakterien Campylobacter.

 Rundt 50 personer har vært innom legevakten på Askøy med symptomer som feber, diaré og magesmerter på grunn av mistanke om smitte via Kleppe vannverk på Askøy.  Foto: Marit Hommedal / Scanpix
Rundt 50 personer har vært innom legevakten på Askøy med symptomer som feber, diaré og magesmerter på grunn av mistanke om smitte via Kleppe vannverk på Askøy. Foto: Marit Hommedal / Scanpix

Askøy kommune har fått svar på nye prøver av drikkevannet. Prøvene bekrefter funn av bakterien Campylobacter.

Bakterien er den samme som tidligere er blitt påvist hos mange av pasientene som er blitt innlagt på Haukeland universitetssjukehus, skriver VG.

Tirsdagens funn kommer fra prøver som ble tatt av drikkevannet på fredag. Av de sju punktene kommunen testet, avga fire positive svar.

– Det er områder der det har vært ganske alvorlige tilfeller. Så dette bekrefter bare at den tarmbakterien har vært i vannet vårt, sier varaordfører Bård Espelid til VG.

Campolybacter er en bakterie som kan gi mage- og tarminfeksjon. Før helgen konstaterte Haukeland universitetssjukehus at tarmbakterien var påvist i avføringen hos de aller fleste som var innlagt.

– Genetisk identiske

De seks første pasientprøvene fra sykdomsutbruddet på Askøy er genetisk identiske, noe som innebærer at de kommer fra den samme smittekilden, opplyser sykehuset.

– Mikrobiologisk avdeling ved Haukeland har nå foretatt en ytterligere analyse av de første seks pasientprøvene fra Askøy-utbruddet, og disse er genetisk identiske. Det betyr at de kommer fra samme smittekilde, sier seksjonsoverlege Øyvind Kommedal ved mikrobiologisk avdeling.

Folkehelseinstituttet vil få oversendt disse resultatene. Hittil har mikrobiologisk avdeling analysert 36 prøver fra innlagte pasienter. Campylobacter er påvist i alle, ifølge Kommedal.

Annonse

Sju nye innleggelser

Det har vært sju nye innleggelser ved Haukeland det siste døgnet etter epidemien på Askøy, opplyste sykehuset tirsdag.

To av de innlagte er barn, mens fem av dem er voksne. Ingen av pasientene er kritisk syke, og sykehuset opplyser at de har god kontroll på situasjonen.

Tirsdag morgen var det 15 innlagte pasienter fra Askøy på sykehuset, 14 voksne og ett barn. Totalt har 63 personer fra Askøy hittil vært innlagt på sykehuset, 47 voksne og 15 barn.

E.coli påvist

Etter at flere hundre innbyggere i Askøy forrige uke ble syke med omgangssyke, ble det fredag påvist høye konsentrasjoner av E.coli-bakterier i høydebassenget i Øvre Kleppe i kommunen.

Mandag opplyste kommunen at de ikke har funnet E.coli i ledningsnettet. Men vannet er ikke friskmeldt, og kokepåbudet var fortsatt gjeldende.

Rundt 2.000 personer er trolig blitt syke som følge av drikkevannet i kommunen. Varaordfører Bård Espelid opplyste mandag at intensiteten i epidemien fortsatt er like høy som tidligere, og at det fortsatt er flere nye smittetilfeller.

Onsdag døde en ett år gammel gutt fra Askøy, men det er ukjent om det var på grunn av Campolybacter-utbruddet. Det er foreløpig ikke kjent hva som var dødsårsaken.

Neste artikkel

Regjeringen stopper støtten til «skatteparadiset» Bø