Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nortura solgte 54 tonn sauekjøtt for 12 kroner per kilo

54 tonn med over ett år gammelt sauekjøtt fra Norturas fryselager ble solgt til flere aktører for 12,30 kroner per kilo.

– Av alle alternativene vi hadde ønsket vi å stimulere til at norsk kjøttbransje kunne kjøpe dette kjøttet. I verste fall kunne dette kjøttet endt opp som utgått vare på lager og blitt destruert, sier direktør Ole Nikolai Skulberg i Nortura Totalmarked, avdelingen i bondesamvirket som har det operative ansvaret for markedsregulering.

Omsetningsrådet forhåndsgodkjente tidligere at Nortura kunne selge 54 tonn sauekjøtt til en svært redusert pris.

Ifølge landbruk24.no, som først omtalte saken, dreier det seg om sauekjøtt som har ligget 18 måneder på lager, noe som er grensa for hva som regnes for akseptabel lagringstid på sauekjøtt.

Skulberg opplyser til Nationen at sauekjøttet er fra våren i 2017.

– Sauekjøttet ble solgt til flere aktører torsdag i forrige uke. Kiloprisen var på 12,30 kroner. Jeg vil ikke gå inn på hvem som kjøpte det, men det var flere aktører, sier Skulberg.

– Det er den laveste kiloprisen på sauekjøtt som jeg kjenner til i nyere tid, sier Skulberg.

Det hadde vært ønskelig med et større engasjementet fra dagligvarehandelen sin side

Ole Nikolai Skulberg, direktør i Nortura Totalmarked

Produserer for mye

Årsaken til at Nortura har havnet i denne situasjonen forklarer Skulberg på følgende måte:

Annonse

– Det er først og fremst fordi det er overproduksjon av sau og lam. Bransjen har hatt en større interesse av lam fra reguleringslager enn sau. Nå har vi noe sau, som er fin og brukbar, som vi hadde behov for å få en avsetning for. Derfor valgte vi å selge det rimelig, sier Skulberg.

Det som skal være en rekordlav engrospris og et såkalt frysefradrag på 30 prosent lokket ikke aktører til å kjøpe kjøttet. Derfor reduserte Nortura prisen per kilo med ytterligere fem kroner. Kostnaden på 270.000 kroner dekkes av en omsetningsavgift som bøndene har betalt inn.

Ønsker større engasjement

Ifølge Skulberg har Nortura per 28. mai 1380 tonn med sau på lager, og 180 tonn med ungsau. Det er bare det eldste kjøttet som har blitt solgt på "billigslag".

– Vi har jevnlig uttak fra reguleringslager, men det er mye sau på lager. Årsaken til at vi har havnet i denne situasjonen er kombinasjonen av for høy produksjon, og en moderat interesse for å bruke sauen, sier Skulberg.

– På den ene siden må produsentene produsere mindre sau, i tillegg til at vi håper at kjøttbransjen får opp salget av sauekjøtt. Det er en tosidig løsning som må til. Men produksjonen må ned, sier Skulberg.

– Hvor lang holdbarhet er det på dette kjøttet?

– Det kommer helt an på hvordan kjøttet skal foredles av matindustrien. Som reint kjøtt er det holdbart langt utover sommeren, sier Skulberg.

– Har dere vært gode nok på innovasjon i form av nye produkter for å stimulere til økt salg av sauekjøtt?

– Ja, Nortura har gjort en betydelig innsats og opplevd en salgsøkning på småfe. Det hadde vært ønskelig med et større engasjementet fra dagligvarehandelen sin side, sier Skulberg.

Neste artikkel

Rema 1000 med dyrere varer utenfor Oslo