Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nortura selger ett år gammelt fårekjøtt midt i sesongen for ferskt lam

Med stappfulle lagre av fårekjøtt, forsøker Nortura å få unna noe av kjøttet som har ligget fryselagret i ett år. Likevel er 80 prosent av kjøttet som selges ferskt.

Lammene som nå blir solgt som lammelår er slaktet i oktober i fjor. Foto: Jon-Fredrik Klausen
Lammene som nå blir solgt som lammelår er slaktet i oktober i fjor. Foto: Jon-Fredrik Klausen

"Innfryst dato 12.1018" står det på lammelåret fra Gilde i frysedisken. Idet vi går inn i årets sesong for lammekjøtt, er det fjorårets slakt som skal selges i fryst form.

– Dette er en naturlig konsekvens av at lam hovedsakelig slaktes på høsten. Vi får ikke solgt unna alt som slaktes fersk på en så kort sesong, samtidig som vi blant annet må tilby lammelår til påske og fryst fårikålkjøtt eller salt lammekjøtt før eller samtidig med årets sesong. Dette er da fryste produkter fra årets eller fjorårets sesong, forteller Marthine Haugen Petersen, kommunikasjonsrådgiver i Nortura, som eier Gilde.

Ved inngangen til årets slaktesesong på lam var det 600 tonn kjøtt på lager. Dette er tre ganger så mye som ved samme tid i fjor.

Samtidig ser man også at salget av lam går ned. I løpet av årets første 24 uker ble det solgt 10 prosent mindre lammekjøtt, noe som utgjør 219 tonn.

Selv om lammelårene ble fryst i oktober i fjor, er det holdbare til april neste år. Foto: Jon-Fredrik Klausen
Selv om lammelårene ble fryst i oktober i fjor, er det holdbare til april neste år. Foto: Jon-Fredrik Klausen

Variasjon i antallet lam

For å ta unna lageret fra i fjor, må Nortura altså selge fjorårets kjøtt. Men det er også andre grunner til at lagrene fylles opp.

– Sesongen er også slik at antall lam til slakting kan variere grunnet for eksempel vær. Det at vi da både kan selge ferske og fryste produkter gir bedre fleksibilitet til å levere på det som markedet etterspør.

Høsten er den store perioden for salg av fårekjøtt i butikkene, og det er, utenom i påsken, ikke like mye fårekjøtt i hyllene resten av året. Så langt i høst har 20 prosent av fårekjøttsalget vært fryste varer, mens 80 prosent er ferskt kjøtt.

Nortura kan garantere at det fryste kjøttet har like god kvalitet som da det ble frosset ned.

– Det er viktig å påpeke at industriell nedfrysing er noe helt annet enn å legge ferskt kjøtt i fryseren hjemme. Når vi fryser ned til vårt fryselager blir kjøttet pakket i lufttett emballasje rett etter slakt og lagres helt mørkt i minus 30 grader. Derfor skjer det veldig lite med kvaliteten på kjøttet.

Annonse

På fryselageret holder kjøttet seg i halvannet år.

Ba om tidlig slakt av lam

Ole Nikolai Skulberg, direktør for Totalmarked, avdelingen i Nortura som tar seg av markedsregulering, forteller at de i år ba bøndene om å sende lammene tidlig til slakt.

– Vi har bedt om at lammene, som tidligere, skal sendes tidlig til slakt slik at markedet dekkes opp med ferske lam også i starten av sesongen. Lammene hadde uansett blitt slaktet i høst.

Han forteller at det som blir liggende på fryselageret er kjøttet som ikke blir solgt i løpet av høsten.

– Det som ikke selges ferskt i sesong blir da lagret slik at kjøttbransjen har tilgang på lam hele første halvår før ny sesong. Det er derfor helt naturlig at det blir lagt på reguleringslager. Mengden som fryses inn avhenger av hvor godt salget av ferske lam er på høsten i forhold til produsert mengde.

– Men når dere selger både ferskt og fryst kjøtt, opplever dere ikke da at noe av fjorårets kjøtt heller ikke i år blir solgt, og dermed blir gammelt?

– Lam har best før holdbarhet på 18 måneder. Vi har til nå ikke hatt det problemet. Selvsagt ønsker vi at det ikke ligger lam på reguleringslager ved inngangen til ny sesong, men disse vil bli solgt senere.

Tidligere denne måneden skrev Nortura at de var underdekket på lam til fårikålsesongen.

«I uke 36 (2.-8. september) slakta Nortura ca. 45.000 lam. Det er 5500 færre enn i fjor og noe mindre enn vi hadde planlagt. Det betydde noe knapp dekning av råstoffbehovet til fårikål-kjøtt som det er høysesong for nå», skrev Norturas fagsjef for småfe, Finn Avdem, på Norturas medlemssider.

Neste artikkel

Nortura: Lite tyder på at grisesaken har hatt innvirkning på salget