Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nortura fjerner omstridt tilsetningsstoff

Stoffet finnes i blant annet i Gildes påleggsskinker, smårettskinke og smårettbacon.

Nortura fjerner tilsetningsstoffet karragenan, også kjent som E407, fra blant annet påleggsskinker. Foto: Jon-Fredrik Bækgaard Klausen
Nortura fjerner tilsetningsstoffet karragenan, også kjent som E407, fra blant annet påleggsskinker. Foto: Jon-Fredrik Bækgaard Klausen

Nortura er snart i mål med å fjerne tilsetningsstoffet karragenan (E407) fra sine matvarer.

Samvirkeselskapet har allerede tatt bort stoffet fra alle Prior-produkter, samt alle posteier, skivet bacon og enkelte skinker fra Gilde, skriver NRK.

Nå gjenstår kun påleggsskinker, smårettskinke og smårettbacon fra Gilde.

Annonse

– Denne høsten ser det ut som at karragenan vil være helt ute av vår produksjon, sier fagsjef for ernæring i Nortura, Guro Waage, til statskanalen.

Tilsetningsstoffet utvinnes av rødalger og brukes som et bindemiddel i mange matvarer. Det er fullt lovlig å bruke, men er omstridt.

Ifølge NRK har flere dyrestudier pekt på at det har ført til endring i tarmfloraen hos blant annet mus.

– Først de siste årene har det kommet studier som viser en potensiell negativ effekt på tarmhelsen. Derfor ønsker vi nå å være føre var, og ta det helt ut av våre produkter, sier Waage.

Neste artikkel

Nortura-selskap hamstret kjøttkvoter fra Namibia og Botswana