Hver tredje potet blir ikke solgt for å spise, fordi den ikke er fin nok. Den ender dermed heller opp som potetmel eller potetsprit, hvis den ikke blir kastet. Det skriver NRK.
Til tross for at mange bønder i Norge produserer potet, importerer vi likevel store mengder potet. I 2020 importerte vi nesten 60.000 tonn potet, viser tall fra Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).
– Det er tragisk at vi kjøper varer fra utenlandske aktører som vi selv kan produsere. Spesielt når vi vet at det er for lite varer i verden. Det betyr tapt verdiskaping, færre arbeidsplasser og vi flytter verdiene ut av landet, sier første nestleder i Norges Bondelag, Egil Christopher Hoen, til nyhetskanalen.
Kan øke selvforsyningsgraden
Import av potet er unødvendig i Norge, mener nestlederen. Potet kan dyrkes over hele landet, og den er en viktig vare for selvforsyningen vår, forteller han.
Blant alle landene i verden er Norge landet med lavest selvforsyningsgrad.
– Norske bønder kunne virkelig bidratt til økt selvforsyning hvis dagligvarehandelen hadde vært mer interessert i å selge norske poteter, forklarer Hoen.
Norske bønder kunne produsert mer potet, forteller han videre. Men dagligvarekjedene står i veien, mener han.
Nestlederen tror kjedene bevisst markedsfører importerte poteter mer enn norske, noe som gir mindre markedsbehov for norske produsenter.
Mener dagligvarebransjen og staten må ta ansvar
Potetbonde Henning Holand fra Steigen kommune i Nordland sier seg enig med Bondelaget: Han skulle gjerne sett at dagligvarebransjen og staten tok sin del av ansvaret.
– Staten regulerer kvoter på hvor mye utenlandsk potet man kan importere. Her kan staten ta grep, sier Holand.
Dagligvarehandelen svarer at kundene etterspør utenlandsk potet, sier han og undrer:
– Er det fordi det går reklame om den på TV, og innleide influensere fronter den? Forbrukerne spør etter det de har blitt påvirket til å kjøpe.
Coop: – Norske bønder kan ikke produsere tilsvarende
Til NRK sier kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, at de selger så mye norske produkter de klarer og importerer minst mulig, så sant det er tilgang på norske produkter.
Men kundene ønsker andre potetsorter enn de norske, forteller han.
Det er årsaken til at Coop blant annet selger franske Amandine-poteter. Norske potetprodusenter ikke kan produsere noe tilsvarende, mener Kristiansen. Han legger til at Amandine-poteten kun utgjør 4 prosent av det totale potetsalget hos Coop.
– Vi har et ansvar for at våre kunder og medeiere får de produkter og tjenester de ønsker. Samtidig skal vi fortsette å investere i og utvikle potetmarkedet videre, i samarbeid med våre produsenter.