Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norge vippet av oste-tronen

Den amerikanske osten Rogue River Blue vant årets World Cheese Awards. Norge fikk likevel tre oster blant de 84 beste ostene i verden.

Under VM i 2018 var det Norge som stakk av med seieren. I år ble det ingen pallplass for de norske ostene. Bildet er fra VM i Bergen i 2018. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Under VM i 2018 var det Norge som stakk av med seieren. I år ble det ingen pallplass for de norske ostene. Bildet er fra VM i Bergen i 2018. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Oste-VM ble arrangert i Bergamo, Italia, og det var til slutt Rogue River Blue som stakk av med seieren. Osten fra meieriet Rogue Creamery i Oregon, USA ble beste ost blant de 3804 ostene som deltok i konkurransen.

Dermed ble Norge vippet av oste-tronen, etter at det var Norge som var regjerende mester. I fjor ble Oste-VM arrangert i Bergen. Da var det «Fanaost» som stakk av med seieren.

Årets VM i Italia var nummer 32. i rekken.

24 medaljer

Det ble totalt 24 norske medaljer under Oste-VM, fordelt på forskjellige kategorier.

Tre norske oster havnet på listen over verdens 84 beste. Jarlsberg Vellagret 5 år fra Tine, Stavsfjell fra Lega og Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri fikk alle såkalt Super Gold.

Annonse

Tine fikk også gull for Ekte Geitost.

Selv om det ikke ble norsk seier i år, er Tine fornøyd med årets VM.

– Det er fantastisk at tre norske oster hevder seg helt i toppen. Dette viser hvilken kvalitet det er på norsk ost, sier May-Liss Røsberg Heggland som er produktutvikler og ostedommer i Tine i en pressemelding.

– Møter stor konkuranse

Nina Nørve, daglig leder i OsteCompagniet som jobber med Tines spesialoster, er også stolt av prestasjonen til de norske ostene.

– Vi vet vi møter sterke konkurrenter. Samtidig har vi hatt stor tro på at våre oster ville gjøre det bra og den bekreftelsen får vi her. Norge har virkelig utviklet seg til å bli en ostenasjon, og vi opplever sterk økning blant forbrukere som ønsker å lære mer om ost. Med dette VM og anerkjennelsen til de norske ostene vil nok osteinteressen styrkes ytterligere, sier Nørve.

Neste artikkel

Havbruksbedrifter varsler søksmål mot regjeringen