Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norge og Sverige styrker forsvarssamarbeidet

Norge og Sverige styrker samarbeidet om forsvar og grønn omstilling i lys av Russlands invasjon av Ukraina.

Statsminister Magdalena Andersson (S) tok imot Norges statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB
Statsminister Magdalena Andersson (S) tok imot Norges statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB

– Norge og Sverige har et nært og tillitsfullt forhold. Jeg ønsker å styrke samarbeidet ytterligere, særlig innen sikkerhet og forsvar og grønn omstilling, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Tirsdag var Støre i Sverige for å diskutere dette med Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

– Vi er enige i Norden om å styrke vårt forsvarspolitiske samarbeid. Det betyr flere felles øvelser og dialog mellom forsvarsledelsen i de to landene, sa Støre da de to møtte pressen.

Bakgrunnen for det styrkede samarbeidet er Russlands invasjon av Ukraina og den nye sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa.

Nato-spørsmål

I mars var Andersson i Norge for å besøke Nato-øvelsen Cold Response. I kjølvannet av krigen har diskusjonen om Nato-medlemskap blitt reist på nytt i Sverige, i likhet med i Finland, uten at de har landet på en avgjørelse ennå.

Finlands regjering har varslet at de i løpet av få uker vil ta stilling til Nato-spørsmålet.

Før helgen sa Andersson at hun ikke utelukket svensk Nato-medlemskap, men at hun ønsker å vente med beslutningen til det finnes en analyse om muligheter, trusler og risiko ved valget.

– Det er klart at det spørsmålet har vært oppe ettersom det er veldig aktuelt, sa Andersson på pressekonferansen, uten å gå noe mer i detalj på hvor Sverige står nå.

Samtidig som pressekonferansen med Støre og Andersson pågikk, møtte Natos generalsekretær Jens Stoltenberg pressen.

Tett på

Der informerte han om tett kontakt med de politiske lederne i Sverige og Finland de siste ukene, blant annet om medlemskap.

– Jeg har formidlet at det er opp til dem å avgjøre. Men hvis de søker, venter jeg at de 30 allierte vil ønske dem velkommen, sa han.

Han tror også det vil la seg gjøre å finne svar på de bekymringene Sverige og Finland måtte ha om mellomperioden fra en søknad sendes og fram til medlemskapet godkjennes.

– Nato er historiens sterkeste allianse. Ved å stå sammen sikrer vi alle allierte, og vi beskytter verdier som vi har til felles med Sverige og Finland – demokrati og rettsstat. Og vi bor i en farligere verden. Derfor er det enda viktigere at vi står sammen.

Stoltenberg påpeker samtidig at Sverige og Finland allerede er tettere integrert med Nato enn før.

– Men Sverige og Finland er ikke fulle medlemmer, understreker han.

– De er nære partnere. Vi jobber tett sammen. Men vår garanti om kollektivt forsvar gjelder kun for medlemmer.

Styrker nordisk samarbeid

Uavhengig av svensk Nato-medlemskap sier Støre at det nordiske forsvarssamarbeidet stadig blir viktigere i lys av den krevende sikkerhetspolitiske situasjonen.

– Vi må sammen beskytte den internasjonale rettsorden og vår egen sikkerhet. Videre utvikling av det nordiske forsvarssamarbeidet er en viktig prioritering for Norge under vårt formannskap i NORDEFCO i 2022, sier Støre som referer til det nordiske forsvarssamarbeidet mellom Norge, Sverige, Finland, Island og Danmark.

– Det nordiske samarbeidet kjennetegnes av høy tillit, sterkt verdifellesskap, velfungerende institusjoner og solide samarbeidstradisjoner. Det har vi igjen sett nytten av i forbindelse med krigen i Ukraina. Det er noe vi skal hegne om og forsterke, sier statsminister Støre.

Neste artikkel

Regjeringen foreslår endring i forsvarsloven