Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nok en bjørn felt i Nord-Østerdalen

For tredje gang denne sommeren er bjørn felt i Nord-Østerdalen. – Ganske uvanlig, sier prosjektansvarlig for det interkommunale skadefellingslagssamarbeidet.

Bjørnen ble felt onsdag morgen i Rendalen. Foto: Privat
Bjørnen ble felt onsdag morgen i Rendalen. Foto: Privat

Onsdag morgen ble en bjørn felt i Rendalen ved Skjellåvollen. Fellingen skjedde rundt klokken sju, etter at fellingslaget hadde satt i gang jakta i femtiden.

Bjørnen skal tirsdag ha tatt lam i samme området, og Fylkesmannen i Innlandet ga raskt fellingstillatelse på bjørnen. Det ble satt opp viltkamera i området, og klokken tre på natten ble bjørnen observert.

Mistenkte en tredje bjørn

Allerede i forrige uke, da en annen bjørn ble felt, var det mistanke om at det var nok en bjørn i området. Nesten samtidig som en hannbjørn ble felt på Tolga, var det et bjørneangrep på sau i Rendalen.

– Det var ganske samtidig, og det er nok trolig denne som sto bak. Vi antok at det var en til i området. Det har vi ikke fått Fylkesmannen med på får vi fikk skadene i går. Da ga de omgående fellingstillatelse da antakelsene viste seg å stemme, sier Ole Sylte Heggset.

Han er prosjektansvarlig for det interkommunale skadefellingslagssamarbeidet i Alvdal, Tynset, Folldal, Tolga, Os, Rendalen og Engerdal kommuner.

Annonse

Det har vært en svært travel sommer for fellingslaget i Nord-Østerdalen. Området er beiteprioritert, men aldri før tror de at det har vært så mye rovdyr i området.

– Det er ganske uvanlig å felle tre bjørner. Vi hadde indikasjoner tidlig på sommeren at det var flere bjørn i området, men det tar tid før de begynner å gå på husdyra, forteller Heggset.

Effektiv felling

Totalt er det felt tre bjørner, fire jerv og to ulv i området. I tillegg er det fellingstillatelse på en tredje ulv, som i natt ble observert på viltkamera.

Effektiv felling har vært en nøkkel, forteller Heggset.

– Vi sparer samfunnet for penger, både i rovdyrerstatning og timebruk. Vi har brukt hunder for sporing av bjørn og ulv, som har fungert godt. Det har vært mye av nøkkelen.

Samtidig mener han de ikke må si seg fornøyd med dette.

– Dette kan ikke være en hvilepute. Det viktigste er lisensfellinga om vinteren. Den kan spare oss for tap og husdyre for lidelser.

Neste artikkel

Slik vil de gjøre det mer effektivt å skyte ulv, bjørn og andre rovdyr