Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nofima skal finne ut hvorfor laksen har blitt mindre rød enn før

Det norske matforskningsinstituttet forsker på om fargen til norsk oppdrettslaks har blitt dårligere i løpet av de siste ti årene.

Forskere vil spørre oppdrettsnæringen om pigmentering i laksefileten. Foto: Mostphotos
Forskere vil spørre oppdrettsnæringen om pigmentering i laksefileten. Foto: Mostphotos

I et nytt forskningsprosjekt stillere forskere ved Nofima spørsmål om det er grunn til å tro at fargen i fileten i oppdrettslaksen har blitt blassere de siste ti årene.

− Hvis vi kan finne de viktigste grunnene til dårlig pigmentering i kommersiell lakseproduksjon, kan næringen jobbe mer målrettet med forbedringer i produksjonen, sier seniorforsker i Nofima, Trine Ytrestøyl, i en pressemelding.

Flere ting kan påvirke pigmentering

Ifølge det norske matforskningsinstituttet er omfanget og utbredelse av dårlig pigmentering både geografisk og i tid lite dokumentert.

Nofima opplyser at samtidig som nivået av pigmentet astaxanthin i filet har sunket, har nivået av astaxanthin i fôret til laks økt i tilvekstfasen i sjø.

Annonse

– I samme tidsperiode som problemene med pigmentering har oppstått, har fôrets sammensetning blitt endret, håndtering som følge av problem med lakselus har økt, og det produseres en større settefisk enn tidligere. Alt dette kan påvirke pigmentering, så det er viktig å få opplysninger om produksjonsbetingelser for å kunne peke på mulige årsaker til dårlig pigmentering, forklarer Ytrestøyl.

Prosjekt fram til 2024

Prosjektet «Kunnskapskartlegging pigmentering» skal gå fram til 2024, og er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF).

− Vi håper dette prosjektet vil bidra til å øke kompetansen i næringa om pigmentering og hvordan ulike metoder for å måle farge i laksefilet kan gi ulike svar, avslutter Ytrestøyl i pressemeldingen.

Neste artikkel

Ber oppdretterne snu: – Dumt og overraskende