Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Naturvernforbundet om vindkraftmelding: – Ikke nok

Regjeringen varsler at naboer og kommuner skal få mer innflytelse i vindkraftsaker framover. – De store konfliktene vi ser rundt oss nå, handler om de konsesjonene som allerede er gitt, sier leder i Naturvernforbundet.

Arbeidet med å montere vindmøller pågår for fult på Guleslettene vindpark like ved Florø. Totalt skal det reises 47 vindmøller i dette området. Hvert tårn er 90 meter høyt.Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Arbeidet med å montere vindmøller pågår for fult på Guleslettene vindpark like ved Florø. Totalt skal det reises 47 vindmøller i dette området. Hvert tårn er 90 meter høyt.Foto: Tore Meek / NTB scanpix

En ny stortingsmelding om vindkraft ble lagt fram av olje- og energiminister Tina Bru (H) og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) fredag formiddag. Denne skal behandles høsten 2020.

Regjeringen hevder at forslag til nye regler om konsultasjon, minsteavstand til bebyggelse og grundig dokumentasjon av støy skal gi mer innflytelse til naboer og kommuner.

– Jeg er glad for å kunne legge fram denne meldingen. Vi trenger en avklart og oppdatert vindkraftpolitikk som gir alle involverte forutsigbare rammer, sa Bru på pressekonferansen.

Noen av regjeringens vindkraftforslag

Bedre lokal og regional forankring

Skjerpet tidsløp med flere og strengere frister

Mulighet for tidlig avslag for vindkraftverk

Bedre konsekvensutredninger

Sterkere vekt på miljø f.eks. om terrenginngrep

Strengere krav til minsteavstand fra turbinene

Bedre involvering av reindriften

Kilde: Regjeringen

Tilbaketrekking av konsesjon

Endringene som Regjeringen nå har lagt fram er ikke nok, ifølge leder av Naturvernforbundet Silje Ask Lundberg.

– Vi er glad for innstrammingene, men vi frykter fortsatt store naturødeleggelser. Og det er fordi regjeringen ikke har vært villig til å se på de konsesjonene som allerede er gitt, sier Ask Lundberg til NTB.

Hun mener det er fullt mulig å trekke tilbake en konsesjon, dersom det kommer opp ny vesentlig kunnskap. Kunnskap fra miljøfaglige undersøkelser, om størrelser og omfang på anlegg og turbiner, eller informasjon om arter og natur, er blant eksemplene hun trekker fram til NTB.

Leder i Naturvernforbundet Silje Ask Lundberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Leder i Naturvernforbundet Silje Ask Lundberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sveinung Rotevatn mener derimot det skal mye til å trekke tilbake en konsesjon, og sier til NTB at man ikke driver forvaltning med tilbakevirkende kraft i Norge.

– Har du fått en rettighet, og alle prosesser er fulgt, så er det ikke bare å trekke tilbake en konsesjon. Investorer har krav på forutsigbarhet, sier han til NTB.

Annonse

Rotevatn er klar på at man må ha en god balanse mellom tilgang på fornybar energi og hensyn til miljøverdier.

– Derfor endrer og strammer vi nå inn konsesjonsbehandlingen for vindkraft på land og legger større vekt på natur, landskap, friluftsliv og kulturmiljø, sier han til NTB.

Konsesjoner

For å bygge, eie og drive et vindkraftverk kreves det konsesjon etter energiloven. En slik konsesjon gjelder for inntil 30 år, innenfor et nærmere fastsatt geografisk område. Konsesjonen angir også en øvre grense for maksimal installert effekt (MW). Kilde: Regjeringen

Lokal kompensasjon

Leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, synes at regjeringen tar et steg i riktig retning for å ta tak i dagens konsesjonsprosess.

– Det gjenstår likevel viktige spørsmål som eierskap, mer lokal kompensasjon og innføring av hindre mot superprofitt for kraftselskapene, sier han i en pressemelding på deres egne sider.

Regjeringen skriver i stortingsmeldingen at de vil vurdere lokale kompensasjonsordninger.

Andersen mener det vil være helt nødvendig.

– Uansett hvor mye konsesjonsprosessen forbedres, så vil utbygging av vindkraft beslaglegge arealer og være synlige i lokalsamfunnene. Vi mener derfor at en lokal kompensasjon bør på plass, sier han i pressemeldingen.

Neste artikkel

Når klima og natur blir motstandere