Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nær 740 skog- og gressbranner i år – lokale regnbyger kan gi falsk trygghet

Det er fortsatt knusktørt mange steder i landet og lokal skogbrannfare – særlig i Hedmark, Trøndelag og Nord-Norge. Kortvarige regnskyll hjelper lite.

Direktør i DSB Elisabeth Sørbøe Aarsæther (t.v.) og pilot John-Arne Hellesø. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Direktør i DSB Elisabeth Sørbøe Aarsæther (t.v.) og pilot John-Arne Hellesø. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet. Ofte er det uforsiktighet, som bålbrenning og grilling. Den eneste naturlige årsaken til skogbrann, er lynnedslag.

– Selv om det kommer litt regn, kan det fortsatt være gress- og skogbrannfare. På sommeren tørker vegetasjonen fort opp. Det er lett å glemme når været er litt kjøligere og gråere, sier direktør Elisabeth S. Aarsæther i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Brannfare i store deler av landet

Fem skogbrannhelikoptre er i beredskap, og direktoratet følger situasjonen nøye og vurderer kapasiteten utover sommeren. På kort varsel kan helikopter bli flyttet til områder hvor brannfaren er størst.

Det er ventet at skog- og lyngbrannfaren i nord vil vedvare, gitt at det ikke kommer mer nedbør enn varslet.

I Sør-Norge vil forhåpentligvis regnet i helgen hjelpe noe, men det kan likevel være områder med lite nedbør hvor det er stor skogbrannfare, skriver DSB i en oppdatering mandag.

Demonstrasjon av skogbrannhelikopter på Kjeller. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Demonstrasjon av skogbrannhelikopter på Kjeller. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

740 skog- og gressbranner

Hittil i år er det funnet sted nesten 500 gressbranner og 240 skogbranner her i landet. Bare i løpet av helgen har skogbrannhelikoptre blitt satt inn i Bergen, Sigdal, Oppdal, Namsos og Snåsa.

– Det er viktig at folk viser sunn fornuft, hører på brannsjefen og ikke kaster fra seg sigarettsneiper, tenner bål eller bruker engangsgrill i skogen. Ta heller med pølser på termos eller matpakke når du skal ut på tur, sier Aarsæther.

Flyklubber, bønder og frivillige hjelper til

Skogbrannhelikopteret er i fast beredskap i hele sommerhalvåret, og det settes inn ekstra helikopter ved behov. I tillegg har mange kommuner samarbeid med lokale flyklubber som driver overvåking.

– Sivilforsvaret bistår også med mannskaper og utstyr. Lokale bønder, skogeiere og frivillige er også en uvurderlig ressurs i skogbrannsammenheng. De kjenner landskapet, skogen og er gode medspillere, sier Aarsæther.

Målet ved å bruke helikopter, er å slå ned flammene og gi grunnlag for å slukke på bakken, ta flankene og hindre videre spredning. Helikopter brukes også til å flytte personell og utstyr ut i terrenget, samt til observasjon. Det er på bakken brannen i hovedsak slukkes, og det er helt avgjørende at det er godt organiserte bakkestyrker.

(©NTB)

Neste artikkel

Mehl befaler: Slukk grillen!