Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nå kan du levere din stemme

Fra mandag 12. august er det mulig å forhåndsstemme til årets kommunestyre- og fylkestingsvalg.

Fra mandag begynner man å fylle opp stemmeurnene. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Fra mandag begynner man å fylle opp stemmeurnene. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Selve valgdagen er ikke før 9. september (også 8. september i noen kommuner), men allerede i dag kan du levere din stemme til årets valg.

Ved forrige kommunestyre- og fylkestingsvalg stemte hele 24 prosent på forhånd, noe som tilsvarte stemmer fra 585.250 velgere.

Stemmer for fremtidig fylke og kommune

Det er kommunene som skal informere om hvor og når man kan levere sin forhåndsstemme, men det er også mulig å bruke nettsiden valglokaler.no for å finne fram til valglokalene.

Nytt av året er at innbyggere i kommuner eller fylker som skal slås sammen ikke stemmer for den kommunen eller det fylket man nå bor i, men for den og/eller det man bor i 1. januar 2020.

Det har vært mulig å stemme fra 1. juli for personer som ikke har hatt mulighet til å stemme i den ordinære valgperioden, men selve perioden starter altså 12. august.

Annonse

Digitale stemmekort

I år er det også delt ut digitale valgkort i 18 kommuner. Disse kommunene er Bergen, Bodø, Fredrikstad, Færder, Gjøvik, Gloppen, Grimstad, Hamar, Hå, Lillesand, Skaun, Skien, Stjørdal, Tromsø, Ulstein, Vadsø, Vanylven og Vågan.

Under forhåndsstemme-perioden kan du levere din stemme hvor du vil i landet, mens på selve valgdagen må stemmen leveres i den kommunen du var bosatt i 30. juni i år.

For å få stemme må du både ha valgkort og legitimasjon. Gyldig legitimasjon er for eksempel pass, førerkort eller bankkort med bilde. Bankkort uten bilde vil ikke være mulig å bruke som legitimasjon.

Valgkampen i gang

I helgen startet valgkampen for mange av partiene, og flere av partiene hadde sin valgkampåpning. Denne uken fortsetter mange av partiene valgkampene i Arendal hvor Arendalsuka holdes.

Den første av NRKs partilederdebatter holdes mandag. I år med en ekstra vri, hvor NRK vil la publikum stemme over temaer.

Neste artikkel

Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen