Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nå har afrikansk svinepest kommet til Roma

Et villsvin smittet med afrikansk svinepest ble nylig funnet i utkanten av den italienske hovedstaden.

Etter over 100 smittetilfeller i nordlige Italia, har nå sykdommen reist 400 kilometer sørover. Foto: Mostphotos
Etter over 100 smittetilfeller i nordlige Italia, har nå sykdommen reist 400 kilometer sørover. Foto: Mostphotos

Det var i en nasjonalpark om lag fem kilometer fra byens kjerne at villsvinet ble felt 4. mai. Nå er det slått fast at det var smittet med den alvorlige sykdommen afrikansk svinepest, skriver PigProgress.

Smittefunnet i Roma er om lag 400 kilometer sør før Genova, der det mellom januar og mai i år er funnet 113 smittede villsvin. Det er ennå ikke fastslått om smittetilfellet i Roma tilhører samme smittekjede som tilfellene i Genova.

Områdedirektør i det danske bondelaget Landbrug og Fødevarer, Jens Munk Ebbesen, sier til danske Landbrugsavisen at smittetilfellet i Roma bekrefter hvor viktig det er at de ikke har villsvin i Danmark. Han ber derfor folk om ikke å la pålegg og lignende bli kastet i naturen.

Annonse

– Det er viktig at man husker å ikke kaste matavfall i naturen, sier han.

– Samtidig skal man sikre seg at om man kaster mat i en utendørs søppelbøtte, er den designet slik at den ikke kan veltes av dyr, sier Ebbesen.

Det er anslått at det er omtrent 1000 villsvin i Norge, hovedsaklig langs svenskegrensen fra Halden i sør og opp til Trysil. Flest villsvin er det i gamle Østfold fylke.

Afrikansk svinepest er aldri blitt påvist i Norge.

Neste artikkel

Har testa 294 villsvin for sykdom i Norge – ett ble sjekka for afrikansk svinepest