Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Monsanto dømt til å betale 2,4 milliarder kroner til kreftoffer

Kjemikalieprodusenten Monsanto er idømt en svært høy erstatningssum til er kreftsyk mann fordi de ikke advarte om at ugressdreperen deres kan forårsake kreft.

Dewayne Johnson anklager ugressmiddelprodusenten Monsanto for å ha holdt kreftrisikoen ved produktene sine skjult. Johnson er døende av kreft og hevder eksponering for ugressmiddel er årsaken. Foto: Josh Edelson / AP / NTB scanpix
Dewayne Johnson anklager ugressmiddelprodusenten Monsanto for å ha holdt kreftrisikoen ved produktene sine skjult. Johnson er døende av kreft og hevder eksponering for ugressmiddel er årsaken. Foto: Josh Edelson / AP / NTB scanpix

Dewayne Johnson er døende av kreft og hevder han ble syk fordi han var eksponert for ugressmiddelet Roundup, nærmere bestemt den profesjonelle utgaven RangerPro, i arbeidet sitt ved en skole. Han saksøkte produsenten Monsanto. Fredag avgjorde juryen i San Francisco at han har krav på erstatning og at produsenten skal betale ham en klekkelig straffebot på toppen.

Etter åtte uker i retten ble Johnson tilkjent 39 millioner dollar i erstatning og straffeboten på 250 millioner dollar, til sammen 289 millioner dollar, eller omkring 2,4 milliarder kroner.

Monsanto har varslet at selskapet vil anke dommen og kjempe hardt for produktet sitt.

Juryen sier i sin enstemmige kjennelse blant annet at Monsanto «handlet i ondskap» og at RangerPro i betydelig grad har bidratt til Johnsons dødelige kreftsykdom.

Monsantos ugressmiddel Roundup har i flere tiår vært redningen for bønder verden rundt, og selges blant annet av Felleskjøpet og Europris i Norge. Middelet har vært en gjenstand for debatt på grunn av virkestoffet glyfosat.

– Vi selger plantevernmidler som inneholder glyfosat. Jeg er ikke sikker på hvilke konsentrasjoner og blandinger det var i middelet i rettssaken i USA, sier markedssjef Bjørn Stabbetorp i Felleskjøpet til NRK.

Annonse

– Hver eneste sommer får vi reaksjoner på Monsanto og deres virksomhet knyttet til plantevernmidler og GMO. Folk skriver kritiske innlegg på Facebook og andre steder. Det er mye følelser der ute, tilføyer han.

Godkjent i Norge

Det er Mattilsynet som godkjenner ugressmidler i Norge.

Det internasjonale byrået for kreftforskning som ligger under Verdens helseorganisasjon (WHO) publiserte i 2015 en rapport hvor de konkluderte med at glyfosat trolig er kreftfremkallende.

EU-organet for matvaretrygghet (EFSA) og Det europeiske kjemikaliebyrået (ECHA) har konkludert med det motsatte, og siden Norge er medlem av EØS-avtalen må det norske Mattilsynet følge konklusjonen fra EFSA og ECHA.

©NTB

Neste artikkel

Rema overtar over 100 Aldi-butikker i Danmark