Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Minst 67 ulver registrert i Norge

Vinterens overvåking har påvist mellom 67 og 74 ulver i Norge, inkludert grenserevir. Det ventes imidlertid at flere ulver blir registrert utover vinteren.

Minst ni ulver blei fanget opp på viltkamera i Kynnareviret i Hedmark 12. oktober. Foto: viltkamera.nina.no
Minst ni ulver blei fanget opp på viltkamera i Kynnareviret i Hedmark 12. oktober. Foto: viltkamera.nina.no

Ulvene er blitt registrert i perioden 1. oktober til 12. desember. Åtte av de registrerte ulvene er døde, og av de resterende dyrene har mellom 43 og 50 helnorsk tilhold.

Med unntak av fire registrerte ulver er alle påvist i fylkene med ulvesone – Hedmark, Akershus, Oslo og Østfold, opplyser leder Jonas Kindberg i Rovdata.

Tre av de fire ulvene som er registrert i fylker utenfor ulvesonene, er skutt. Den siste er påvist i Trøndelag.

Ettersom det fortsatt er lenge igjen til sesongen for registreringer avsluttes 31. mars neste år, ventes det at antallet ulver som registreres vil stige utover vinteren.

Annonse

Registrering av ulvekull født våren 2018 er en sentral del av Rovdatas overvåking, og så langt er det dokumentert fire valpekull i helnorske revir – Letjenna, Kynna, Mangen og Østmarka.

Det er også registrert et valpekull der familien har tilhold på begge sider av grensen mot Sverige.

– Sporing av ulveflokker på snø viser at det sannsynligvis er minst ett helnorsk kull og to kull i grenserevir i tillegg til de som er dokumentert. Vi må analysere DNA av nylig innsamlet materiale, og spore ytterligere, før vi kan konkludere dette sikkert, sier Kindberg.

Klima- og miljødepartementet har vedtatt å felle Slettås-flokken innenfor ulvesonen, men verne revirene i Hobøl og Mangen. Dermed har departementet sagt ja til å felle 29 ulv, 3 av dem innenfor ulvesonen. Dette er 14 færre ulver enn det rovviltnemndene foreslo. Stortinget har fra før fastsatt et nasjonalt bestandsmål på fire-seks ulvekull i året.

(©NTB)

Neste artikkel

Statssekretær vil løse bjørnekonflikt i Bardu