Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Milliardær tiltalt for planer om giftdrap på ulv

Hemmelig telefonavlytting, planer om drap og ulvejakt med gift. I sentrum av den spektakulære rettssaken står en svensk milliardær. – Et filmmanus, sier forsvareren.

Karl Hedin ble varetektsfengslet i 2018, etter mistanke om ulovlig ulvejakt. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Karl Hedin ble varetektsfengslet i 2018, etter mistanke om ulovlig ulvejakt. Foto: Fredrik Sandberg / TT

En av Sveriges største skogeiere, milliardæren Karl Hedin (71), skal mandag møte i tingretten. Sammen med tre andre er han mistenkt for å ha planlagt drap på ulv med forgiftet kjøttdeig.

Men det er bare ett av momentene i et sakskompleks som overgår det meste. En av de mistenkte skal ha planlagt drap på en annen, politiet har avlyttet mobiltelefoner og i 2018 satt Hedin fengslet for et ulvedrap som ikke fant sted.

– Det er som et filmmanus. Denne saken overgår fantasien, sier Hedins forsvarer, Sven Severin, til Nationen.

– I løpet av mine 35 år som advokat har jeg sjelden opplevd noe lignende.

Erklærer seg uskyldig

Hans klient har hele tiden erklært seg uskyldig. Karl Hedin er ikke bare en tydelig profil i ulvesaken, han eier også en rekke byggvarehus, sagverk, skog og er samtidig god for flere milliarder.

Da Hedin i 2018 ble trukket inn i en sak om ulovlig ulvejakt, tok politiet raskt affære. Den gangen var det mistanke om at det var skutt en ulv ulovlig og at denne var brent i en ovn ved et av Hedins anlegg.

I en måned satt han varetektsfengslet før dette ble avvist. Hedins våpen ble også beslaglagt i forbindelse med arrestasjonen.

– Han har med andre ord vært uten våpen i tre jaktsesonger, påpeker advokaten.

Planla drap på ektefelle

Men saken døde ikke hen. Politiet hadde en «troverdig kilde» på innsiden av et jaktlag. Gjennom kilden fattet de mistanke om planer om å legge ut forgiftet åte med formål å drepe ulv i området. Senere har det kommet frem at kilden var gift med en som nå står tiltalt. Hun har også trukket anklagene og skal nå selv møte i retten som tiltalt.

I den siste tiden har saken fått en ekstra tvist. I en ikke tilknyttet rettsprosess er hun nå mistenkt for å ha planlagt og bestilt drap på sin ektemann.

Hvordan dette vil påvirke ulvesaken er usikkert.

Aktoratet har opplyst at de i rettssaken vil legge frem forklaringer fra den politibetjenten som håndterte kontakten med kilden, deriblant at hun skal ha ønsket å bli tiltalt for skjule samarbeidet med politiet, samt at hun skal ha vært utsatt for press.

Giftig kjøttdeig

Annonse

Det vil også bli lagt fram bevis for at de tiltalte benyttet seg av WhatsApp for å kommunisere uten risiko for å bli avlyttet. Appen gjør det mulig å ringe og sende meldinger uten å legge igjen spor.

Det ble også funnet avmerkede kart. Hos en av de tiltalte fant man også kjøttdeig som var blandet med det meget giftige stoffet karbofuran som ikke er tillatt brukt i EU.

En forgiftet kjøttbit er en del av bevismaterialet i saken. Foto: Svensk politi
En forgiftet kjøttbit er en del av bevismaterialet i saken. Foto: Svensk politi

I tiltalen heter det at Hedin skal ha overbevist en av de andre om å benytte gift for å utrydde ulv, og at han skal ha hentet giften som deretter ble blandet i kjøttdeigen.

– At min klient skal ha levert gift til noen er oppdiktet, og dette er også trukket tilbake av kvinnen som politiet omtaler som en troverdig kilde, sier Sven Severin.

Karl Hedins forsvarer mener påtalemyndighetens sak er syltynn. Han viser blant annet til at bakgrunnen for arrestasjonen i 2018 var hemmelig overvåking av hans mobiltelefon. En samtale med søsteren skal ha vært utslagsgivende for aksjonen.

– Men denne samtalen ble ikke transkribert riktig og feiltolket, sier advokaten.

– Mange feil og brister

I et firesifret antall dokumentsider som utgjør påtalemyndighetens grunnlagsmateriale, og som Nationen har sett deler av, fremkommer det utskrifter av flere samtaler som er avlyttet i skjul. I tillegg er naturlig nok sakens fire mistenkte og en rekke vitner avhørt.

Aktoratet mener kommunikasjon via Whatsapp er en del av bevisene i saken. Foto: Svensk politi
Aktoratet mener kommunikasjon via Whatsapp er en del av bevisene i saken. Foto: Svensk politi

Advokat Severin sier at det jo er vanskelig å bevise noe man ikke har gjort, men at deres strategi blir å påpeke aktoratets svakheter.

– Denne saken skulle aldri kommet for retten, sier han.

– Den har mange feil og brister, feil utskrift, hemmelig telefonavlytting som vi mener er ulovlig og andre merkeligheter. Når dette er over får vi sette oss ned å vurdere hva vi skal gjøre, sier han.

I tillegg til tiltalen om «grovt jaktbrott», noe som kan innebære fire års fengsel, ber påtalemyndigheten om at Karl Hedins selskap ilegges en foretaksbot på 1,5 millioner kroner for å ha skaffet giften som var tenkt brukt.

Ingen av de tiltalte har tilstått. Det er satt av seks dager til saken. I utgangspunktet skal den starte mandag morgen, men sykdom kan komme til å endre dette. Hedins forsvarer antyder også at hele saken kan bli avsluttet før retten settes.

Neste artikkel

Prishopp på snus kan føre til mer utenlandsk kjøtt og brus