Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Meteorologene har sendt ut A-varsel: Frykter ekstremvær på Vestlandet i julehelga

Flere veier er allerede stengt. Store mengder nedbør, stengte fjelloverganger og mulig ekstremvær preger Vestlandet i opptakten til jula. Det er stor fare for snøskred flere steder.

Mandag var det kolonnekjøring på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet. Sterk vind og snøføyke gjorde at vegvesenet valgte å ha kolonnekjøring. Mandag ettermiddag var det rundt en time og 30 minutters ventetid på stedet. Brøytebil ved bommen. Forsinkelser i juletrafikken. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX

Allerede fredag kveld har uværet ført til flere stengte veier rundt om i landet.

• E6 over Sennalandet er stengt inntil videre på grunn av uvær, og riksvei 7 over Hardangervidda er stengt og åpner ikke igjen fredag kveld.

• Riksvei 15 over Strynefjellet er stengt på grunn av fare for ras og blir ikke åpnet igjen før Vegvesenet gjør en ny vurdering lørdag klokken 9. I tillegg har Vegvesenet varslet at flere mindre fylkesveier vil bli stengt i Sogn og Fjordane av samme årsak.

• På riksvei 13 over Vikafjellet, riksvei 52 over Hemsedalsfjellet og E134 Haukelitunnelen er det foreløpig kolonnekjøring som følge av uvær. Vegvesenet advarer om at veiene kan bli stengt på kort varsel.

• På flere fjelloverganger i Nord-Norge meldes det om snø- og isdekke og stedvis fare for glatte partier og redusert sikt på grunn av snøfokk.

• Ved fjellovergangene i sør meldes det også om fare for glatte partier også ved veiene som ikke er stengt eller har kolonnekjøring.

Storm og ekstremvær

Et høytrykk ved Biscaya og et lavtrykk i Norskehavet vil kunne gi storm og ekstremvær langs kysten på Vestlandet i opptakten til julehelga, sier meteorologene.

Meteorologisk institutt har derfor sendt ut et såkalt A-varsel. Et slikt varsel er noe høyere enn et obs-varsel og innebærer at fylkesmennene får direkte beskjed for å kunne iverksette tiltak, ifølge NRK.

Verst blir været i julehelgen i Sunnhordland og nord i Rogaland, der det kan komme opp mot 150 millimeter nedbør på 18 til 24 timer fra lille julaften.

Ifølge meteorologene slipper Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal unna det verste regnet, men det er likevel sendt ut obs-varsel for disse fylkene.

Pålandsvinden i høyden er kraftig. Meteorologene opplyser at værsituasjonen nå er under økt overvåking og ber publikum følge med på værvarslingen.

Kolonnekjøring og kraftig vind

Uværet på Vestlandet fører også til kolonnekjøring og stengte veier på flere fjelloverganger i Sør-Norge. Statsmeteorolog ved værvarslinga på Vestlandet, Kristin Sæther, sier til NRK at det er sendt ut obs-varsel for vanskelige kjøreforhold i fjellet.

Statens vegvesen råder folk som skal over fjellet, til å reise fredag eller vente til julaften

Ifølge Veitrafikksentralen vest er veien over Hardangervidda nå stengt og vil trolig ikke åpne for trafikk før lille julaften. Også fylkesvei 53 fra Årdal til Tyin og riksvei 15 over Strynefjellet er stengt. Det er innført kolonnekjøring på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet og Fylkesvei 50 fra Hol til Aurland.

Annonse

På Haukelifjell har det vært kolonnekjøring siden midnatt natt til fredag, og veien kan bli stengt på kort varsel, ifølge NRK.

På Helgeland ventes kraftig vind i morgentimene lille julaften. Yr ber folk om å være forsiktig når man ferdes utendørs.

Årets bulkedag

På Østlandet er det i perioder på fredag og lørdag varslet om vanskelige kjøreforhold på grunn av regn som fryser på bakken. Meteorologene ber bilister bruke dekk som passer til forholdene.

Samtidig viser tall fra Gjensidige forsikring at ulykkesfrekvensen på bitte lille og lille julaften øker med nærmere 40 prosent sammenlignet med ellers i året.

Tall fra Tryg Forsikring viser at det forekom 1.912 trafikkulykker 22. desember i fjor, og forsikringsselskapene betalte ut 36.180.000 kroner i skadeserstatning for disse ulykkene.

– De aller fleste bilulykkene skjer mellom 12 og 17 på ettermiddagen, deretter flater kurven ut mot midnatt, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring. Han nøler ikke med å anbefale å la bilen stå.

Stor fare for snøskred

Lørdag har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) satt snøskredvarselet på rødt nivå – stor fare for snøskred – i Trollheimen, Romsdal, Sunnmøre, Indre Fjordane, Indre Sogn, Voss og Hardanger.

Yr har sendt ut obs-varsel for disse stedene og melder at strømforsyning og kommunikasjon kan bli rammet.

I tillegg varsles det om betydelig fare for snøskred flere andre steder i landet lille julaften.

Flom- og jordskredvarsel på nest øverste nivå

NVE har også lagt ut flom- og jordskredvarsel på oransje varslingsnivå for deler av Vestlandet på grunn av mye regn og snøsmelting fra fredag ettermiddag til lørdag ettermiddag. Faren for jord-, sørpe- og flomskred øker fra fredag kveld.

Oransje nivå er det nest høyeste nivået og betegnes som en alvorlig situasjon som forekommer sjelden, men som krever beredskapsmessige forberedelser og som kan medføre alvorlige skader

I Rogaland og Møre og Romsdal er det lagt ut flomvarsel på gult varslingsnivå, som betegnes som en utfordrende situasjon som krever oppfølging og som kan medføre skader lokalt.

I nordlige deler av Vestlandet og i Trøndelag er det lagt ut jordskredvarsel på gult varslingsnivå.

Neste artikkel

En bølge av lokalt norsk øl til Berlin