Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mener lærerløftet er en trussel mot grendeskolene

– Det foregår en rasering av grunnskolene i bygdene, sier Karl Jan Solstad ved Nordlandsforskning.

I snitt blir det lagt ned én skole i uka, skriver NRK. Her fra Åsnes kommune hvor flere av innbyggerne kjemper for å beholde grendeskolene, blant annet Sønsterud. Foto: Privat
I snitt blir det lagt ned én skole i uka, skriver NRK. Her fra Åsnes kommune hvor flere av innbyggerne kjemper for å beholde grendeskolene, blant annet Sønsterud. Foto: Privat

På ti år har 522 grunnskoler blitt lagt ned, skriver NRK. I gjennomsnitt betyr det at én skole forsvinner hver eneste uke. Det betyr også at 52 skoler har blitt lagt ned hvert år.

– Det foregår en rasering av grunnskolene i bygdene, sier Karl Jan Solstad ved Nordlandsforskning til statskanalen.

Ulikt syn

Han har forsket på skoletilbudet i distriktet siden 1970-tallet, og er skeptisk til argumentet om at kvaliteten er bedre ved større skoler. Forskeren mener lærerløftet gjør det vanskeligere for små skoler å sikre lærere.

– Allmennlæreren, med formell kompetanse i flere fag, er avlivet. Det gjør det vanskeligere for små skoler å få formelt kvalifiserte lærere for hele fagspekteret, og gjør skolene lite attraktive når lærere ikke får fulle stillinger. Masterkrav gjør også små skoler enda dyrere i drift enn før, sier Solstad til NRK.

Annonse

Thomas Nordahl er professor i pedagogikk ved Høyskolen i Innlandet. Han ser annerledes på det, og mener det ofte er gode grunner til å legge ned små skoler.

– Når en skole blir foreslått nedlagt, så er det et resultat av at lokalsamfunnet allerede er dødt, sier Nordahl til NRK.

Stor motstand

Nationen skrev nylig om Åsnes kommune i Solør i Innlandet som har besluttet å legge ned to grendeskoler og en barnehage for å spare penger.

– Vi har fire skoler, åtte barnehager, og i fjor ble det kun født 41 barn. Dette har krevd at vi har måttet se på skolestrukturen, sa Åsnes-ordfører Kari Heggelund (Sp) til Nationen forrige uke.

I kommunen jobber en lokal aksjonsgruppe med å få politikerne til å snu i saken, og har nå levert et innbyggerforslag med nærmere 3000 underskrifter til ordføreren.

– På Sønsterud er det såpass stor motstand mot å legge ned skolen, at jeg kan telle på én hånd hvor mange som ikke ønsket å signere innbyggerforslaget, fortalte Kornstad til Nationen sist uke.

Neste artikkel

Tror forventningene til helsetjenesten har økt