Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mener drept Trysil-ulv var utsatt fra dyrepark

En 46-åring, som ble dømt og har sonet straffen for ulvedrap, krever nå gjenopptakelse fordi ulven ikke var en naturlig del av den skandinaviske ulvestammen, melder TV 2.

Ulv felt i trysil desember 2015. Foto: Politiet
Ulv felt i trysil desember 2015. Foto: Politiet

En mann fra Trysil ble dømt til fem måneders fengsel i lagmannsretten. Han hevdet å ha skutt og drept ulven fordi han fryktet den ville angripe hunden hans.

Det skriver TV 2 mandag.

Han krever nå at saken blir gjenopptatt fordi han mener att ulven han skjøt ble plassert ut i naturen, fra en dyrepark i Sverige, noe som benektes av dyreparkforeningen.

I begjæringen om gjenopptakelse fra advokat Morten Kjensli legges det fram nye opplysninger om at ulven, som stammer fra Karelen i Russland, ikke kan ha vandret naturlig hele veien til Norge, men må ha vokst opp under menneskekontrollerte omgivelser, skriver TV 2.

Kjensli viser til at en dyrepark fikk donert fire ulvevalper fra Russland, og at det fremgår i kontrakten at de skulle settes ut i naturen for å styrke genetikken i ulvestammen.

– En ulv som er oppvokst i fangenskap er ikke en naturlig del av den skandinaviske ulvestammen som omhandles i straffeloven. Nye bevis gjør at det langt på vei kan utelukkes at ulven har vandret helt fra russiske Karelen på egne bein, sier advokat Morten Kjensli til TV 2.

– Den hadde et fettlag på 1,5 cm, noe som er uforenelig med en vandrende ulv. Det samme gjelder atferden. Nye bevis om et svensk utsettingsprogram for å styrke den innavlede ulvestammen er også blant grunnlaget for at saken kreves gjenopptatt, sier han.

Tam ulv

Ulven skal ha vist en helt unaturlig og uredd oppførsel før 46-åringen skjøt den inne på eiendommen sin tilbake i 2015.

Ifølge mannen som ble dømt trakk ulven seg først unna, men skal ha returnert tilbake til gården. Han sammenligner ulvens oppførsel med en hund på rømmen i skogen.

I retten skal mannen ha forklart at han valgte å skjule ulven i panikk etter at den ble skutt, før han selv meldte seg til politiet og fortalte hva som hadde skjedd.

Spekulasjon

Ifølge norske rovdyreksperter skal ulven ha vandret på egne bein fra Russland.

Annonse

I dommen beskrives påstandene om at ulven ikke tilhører den naturlige bestanden som en spekulasjon, uten bevismessig dekning.

Aktor i saken, Henning Klauseie, mener at det ikke er grunn til at saken gjenopptas.

– Det var en bred bevisførsel i saken. Og mye av det som refereres fra begjæringen som nye bevis, ble slik vi ser det godt opplyst i retten, sier han til TV 2.

Dokumentasjonen som nå legges fram underbygger det flere hevdet: At ulver er blitt utsatt i naturen.

Donert fra Russland til Sverige

Blant de nye bevisene i saken er en signert kontrakt fra 2012 mellom den russiske dyreparken Yaroslavl Zoo og Kolmården Djurpark. Der fremgår det at ulvevalpene skal ha blitt donert fra Russland til Sverige for å bli satt ut i naturen og bli fostret opp av ville skandinaviske ulver.

Ifølge TV 2 gjelder det mottak av fire ulvevalper med et spesifikt formål: "cross fostering with wild wolves". Valpene skal ha vært en del av den svenske regjeringens program for styrke genetikken i ulvestammen.

Koordinator for de skandinaviske dyreparkenes ulveprosjekt avviser at det er satt ut ulver i naturen. Han bekrefter imidlertid overfor TV 2 at den svenske dyreparken i 2012 mottok fire ulvevalper fra Russland.

Han bekrefter også at planen var at ulvevalper skulle settes ut i naturen og fostres opp av ville ulver for å styrke ulvestammen genetisk, men at denne planen ble stanset.

Ifølge koordinatoren lever to av ulvene i svenske dyreparker i dag, mens de to andre er døde.

På spørsmål fra TV 2 om hvordan de døde, svarer han at den en ene ble bitt i hjel av sin sønn og den andre ble avlivet etter en hendelse i Skåne dyrepark.

Russisk ulve-oppdretter

I gjenopptakelsesbegjæringen kommer det også fram opplysninger om en kjent russisk ulve-oppdretter. Han skal ha satt ut ulver i området der den skutte ulven i Trysil stammer fra. Denne informasjonen ble lagt fram tidligere da saken var oppe for retten. Advokat Kjensli mener informasjonen som ble lagt fram av den sakkyndige ikke var korrekt.

Arbeidet med gjenopptakelsen av saken er blitt finansiert gjennom kronerulling som ble satt i gang av foreningen "Naturen for alle".

Neste artikkel

Tusenvis av griser slaktet etter salmonellautbrudd