Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mattilsynet innfører forbud mot fuglejakt i 15 kommuner i Rogaland

I et forsøk på å hindre smitte av høypatogen fugleinfluensa innfører Mattilsynet jaktforbud på fugl i deler av Rogaland.

 Det er innført jaktforbud på ville fugler i 15 kommuner i Rogaland, grunnet frykt for spredning av fugleinfluensa. Illustrasjonsfoto: Jon Haaland
Det er innført jaktforbud på ville fugler i 15 kommuner i Rogaland, grunnet frykt for spredning av fugleinfluensa. Illustrasjonsfoto: Jon Haaland

Jaktforbudet innføres i de samme kommunene som allerede har portforbud for fjærfe og andre fugler i fangenskap, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Disse kommunene omfattes av forbudet: Kvitsøy, Randaberg, Sandnes, Sola, Stavanger, Klepp, Time, Gjesdal, Hjelmeland, Strand, Bjerkreim, Lund, Sokndal, Eigersund og Hå.

– Det er påvist smitte av fugleinfluensa på ville fugler i dette området, hvor det også er stor tetthet av fjærfe og andre fugler i fangenskap. Spredning av virus i dette området vil øke smittefaren for alle fugler i fangenskap. Mange fugler i fangenskap kan bli syke og dø, som igjen kan skape store utfordringer for produksjon av egg og slaktekylling/fjærfekjøtt, sier fagdirektør Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet.

Håper på forståelse

Blant fuglene som er mest mottakelige for å fugleinfluensa er ender, gjess, vadefugler og åtseletere.

Likevel kan også andre fugler bli smittet, og fuglene vil ikke nødvendigvis vise ha tydelige symptomer, ifølge Mattilsynet.

– Vi forstår at dette er dårlige nyheter for fuglejegere i området som hadde gledet seg til selvskutt middag fremover, men vi håper på forståelse for at det er et nødvendig tiltak for å hindre smitte av fugleinfluensa. Jaktforbudet skal oppheves så snart som det er smittefaglig forsvarlig. Vi regner med at det vil vare ut året, sier Tronerud, ifølge pressemeldingen.

Mattilsynet understreker at de vurderer risikoen for smitte av fugleinfluensa til mennesker som svært lav.

Likevel oppfordrer de folk som håndterer fuglevilt til å tå forholdsregler for å redusere risikoen ytterligere. Forholdsreglene er informert om på Mattilsynets sider.

Neste artikkel

Ber medlemmene melde fra om syke eller døde fugler