Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Matprisen til restaurant- og mathallgründer

Matprisen 2017 er tildelt kokk og Vippa-gründer i Oslo Heidi Bjerkan.

Prisvinner: Heidi Bjerkan. Foto: Werner Wilh Dallawara

Bjerkan var en av tre nominerte til Matprisen 2017 som ble delt ut på hennes egen mathall Vippa i Oslo mandag kveld. I fjor serverte hun gjestene i mathallen for første gang, og mandag kveld fikk hun en viktig dobbeltrolle både som vert og vinner.

Matprisen

Matprisen ble etablert i 2014 av ØQ – Økologisk mat i storhusholdninger og DebioInfo.

Matprisen hedrer matprodusentene som leverer råvarer med kunnskap og respekt for det levende, og kokkene, som mestrer kunsten med å skape smaksrike måltider, hvor omsorg for råvarenes livsløp har vært avgjørende.

Matprisen trekker fram de som formidler innlegg i samfunnsdebatten om maten vår og dens opprinnelse, og også de som gjennom små grep kan skape store ringvirkninger – de får en pris for innsatsen og en utfordring for å gjøre mer.

Her er de andre vinnerne i år:

Årets forskningsformidler: Agropub, Tingvoll.

Årets kjøkken: Lysverket, Bergen

Debioprisen: De Godeste

Barne- og ungdomsprisen: Grønn barneby, Trondheim

Årets blogger; Gry Hammer/ Fra jord til bord

Årets produsent: Indre Oslo matforedling

Under prisutdelingen på Vippa ble det i tillegg til hovedprisen delt ut priser i syv andre kategorier, blant annet årets kjøkken, produsent, forskningsformidler, blogger og barn og ungdom.

Matprisen

I juryens begrunnelse for å gi prisen til Heidi Bjerkan heter det at vinneren vanligvis løfter bonden fram snarere enn seg selv. «Hun er en pioner både for sin egen region og resten av Mat-Norge. Antallet prosjekter Bjerkan har på komfyren samtidig, uten et eneste kompromiss, tar pusten fra juryen.», skriver juryen og fortsetter:

«Hun har laget en hel familie ut av restauranten Credo, den mer rustikke Jossa, samt Fannremsgården og Skjølberg søndre, et fellesskap og samhold som gjennomsyrer alt hun tar i. Om ikke det var nok, er hun initiativtaker, medeier og motor på Vippa i Oslo, i tillegg til at hun alltid stiller opp for både konkurrenter og kollegaer når det trengs et løft.»

Annonse

I 2016 ble Bjerkan også kåret til Årets kjøkkensjef av Norges Kokkemesteres Landsforening. I juni i år fikk hun også Ingrid-prisen, som er oppkalt etter Ingrid Espelid Hovig og blir delt ut til kokker som er opptatt av å fornye det norske kjøkkenet.

Utfordrerprisen

Om Norges sjømatråd som vant Utfordrerprisen skriver juryen: «Det er en aktør som er med på å forvalte norsk natur- og kulturarv, og samtidig har mulighet til å påvirke fremtiden i en positiv retning. Juryen håper Norges sjømatråd vil forstå ansvaret som ligger hos dem både her til lands, men også i internasjonalt farvann, og at de vil begynne å vise bredden, dybden og mangfoldet i norsk sjømat, og samtidig vise best practice i de etablerte næringene.»

Neste artikkel

En bølge av lokalt norsk øl til Berlin