Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mann smittet av harepest

En mann er smittet av harepest i Engerdal, skriver Arbeidets Rett.

Illustrasjonsfoto: Sten-Ake Stenberg
Illustrasjonsfoto: Sten-Ake Stenberg

– Det er ikke livstruende, og mannen kommer til å klare seg helt fint. Det viktigste nå er at han får hvile, sier kommunelegen i Engerdal Klaus Hening Bunsen til avisa.

Veterinærinstituttet gikk tidligere denne måneden ut og advarte om at det var påvist flere tilfeller av harepest hos dyr den siste måneden.

– I områder med harepest bør man ikke drikke vann direkte fra bekker og andre vannforekomster, unngå å bli slikket av hunder som har vært i kontakt med selvdøde eller syke harer og smågnagere, samt å følge rådene til Folkehelseinstituttet om sikring av brønner og oppkommer, sier vilthelseansvarlig Knut Madslien ved Veterinærinstituttet.

Kan smitte til mennesker og hunder

Annonse

Harepest (tularemi) er en smittsom infeksjonssykdom som forårsakes av bakterien Francisella tularensis, og forekommer blant viltlevende dyr – spesielt hos hare og smågnagere. Sykdommen finnes over hele Norge, men er oftest påvist i Sør-Norge.

Hos haren ser man at de beveger seg tregere enn normalt, men at de kan virke friske.

Både mennesker og hunder kan bli smittet, og sykdommen opptrer regelmessig hos mennesker. For mennesker er den viktigste smittekilden lokale drikkevannskilder – brønnvann som er forurenset med kadaver eller ekskrementer fra smittede smågnagere.

Forebygg

Hunder og katter kan imidlertid overføre smitte til mennesker via slikking, dersom de nettopp har bitt på et sykt eller dødt dyr som har harepest. Også mygg og flått kan overføre smitte fra dyr til mennesker.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er gode tips for å forebygge smitte å holde brønner tette, samt å koke vann dersom det er misstanke om smitte. Avføring fra gnagere skal ikke feies bort med en kost, men vaskes bort med noe fuktig som for eksempel en klut med såpe.

Neste artikkel

Torgrim Eggen om komle. Eller raspeball