Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lang venteliste for å få jakte villrein

20. august startet villreinjakta. Hos Statskog sto over tusen søkere på venteliste til 130 jakttilbud i Dovre og Njardarheim.

Torsdag starta jakta på villrein. Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix
Torsdag starta jakta på villrein. Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix

– Dette er en jakt som har pågått siden istiden, og er litt annerledes enn annen storviltjakt. Det frister mange, sier fagsjef for jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget.

Torsdag 20. august var villreinjakta i gang. Statskoger blant dem som forvalter jaktområder, og kunne tilby jakt til 130 personer. På lista over dem som ville jakte sto over tusen personer, skriver Statskog i en pressemelding.

Jakta hos Statskog foregår i Dovre og Njardarheim i Innlandet. I tillegg finnes det andre tilbud hos ulike fjellstyrer og enkelte private tilbydere. 23 geografisk avgrensede områder i Sør-Norge har villrein.

Gjennom inatur.no kan man finne og søke på jaktområder for villrein.

8000 jegere

Elg og hjort utgjør hovedtyngden av storviltjakta i dag, etter at det var villreinjakta som dominerte av storviltjakta fram til 1950-tallet.

Nå virker det som om interessen for å jakte villrein er økende.

Høsten 2019 ble det felt 4738 villrein, noe som er en økning på 14 prosent fra året før. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at mellom 8–9000 jakter villrein hvert år. Antallet varierer i takt med bestandstallene i villreinområdene.

Krevende

Jakt på villrein er mer krevende enn jakt på for eksempel elg og hjort, fordi jakta foregår i et annet type terreng.

– Det er vanskeligere å felle villrein enn de fleste tror. Små høydeforskjeller i terrenget kan skjule hele flokker, og du må du komme så nært som 100–150 meter unna dyret uten å skremme det over alle hauger, forteller jakt- og fiskekonsulent for Statskog i Sør-Norge, Kristian Eiken Olsen.

– Du bærer som regel svært tungt i timevis før du kommer ned igjen, men det er med på å gjøre totalopplevelsen av denne jakta til noe helt unikt, sier Olsen.

Neste artikkel

Villreinjakta startar – kan få tilskot til å fly ut slakt med helikopter