Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lyngbrann over flere hundre mål på Jæren

Bruk av stormkjøkken er trolig årsaken til en lyngbrann i Hå kommune i Rogaland fredag. Rundt 400 mål er svidd av.

Brannen brøt ut ved Bjørndalsniben. Foto: Hå brannvesen / NTB scanpix
Brannen brøt ut ved Bjørndalsniben. Foto: Hå brannvesen / NTB scanpix

Brannvesenet opplyste om brannen ved Bjørndalsniben rundt klokka 16.15 langfredag.

En drøy time senere begynte mannskapene å få kontroll. Ved 20.30-tiden var den slokket. Da hadde rundt 400 mål blitt svidd av, ifølge 110-sentralen.

– Sannsynligvis er bruk av stormkjøkken årsak til brannen. Turgåere meldte fra, sier vaktleder Magne Aarbrekk i Rogaland brann og redning til Stavanger Aftenblad.

Bålforbud

De siste dagene er det innført bålforbud i flere kommuner på Vestlandet på grunn av stor gress- og lyngbrannfare. Ifølge Rogalands Avis gjelder bålforbudet i totalt 13 kommuner i Rogaland. Totalforbudet innebærer at man ikke kan gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og mark i lavlandet i kommunene.

Annonse

Forbudet gjelder ikke der det åpenbart ikke er fare for at ild kan spre seg, det vil si i høyden der det er snø og helt i sjøkanten, ifølge brannvesenet.

Skogbrannhelikopter

Torsdag ettermiddag meldte 110-sentralen i Møre og Romsdal at brannsjefen i Ålesund også har innført forbud mot all bruk av åpen ild i Ålesund, Giske og Haram kommuner. Også i flere kommuner i Sogn og Fjordane er det innført bålforbud, skriver Firda. Blant annet gjelder det i Førde og Askvoll.

Det er satt skogbrannhelikopter i beredskap fra og med skjærtorsdag. Det er omtrent to uker tidligere enn normalt, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). (©NTB)

Neste artikkel

En bølge av lokalt norsk øl til Berlin