Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ledelsen ved Sykehuset Nordmøre og Romsdal trekker seg

Tre ledere for sykehusene i Molde og Kristiansund trekker seg på dagen grunnet bemanningsproblemene på fødeavdelingen i Kristiansund.

Kristiansund sykehus i Helse Møre og Romsdal. Foto: Janne Grete Aspen
Kristiansund sykehus i Helse Møre og Romsdal. Foto: Janne Grete Aspen

– Georg Johnsen, klinikksjef for Sykehuset Nordmøre og Romsdal og Carina Wollan Myhre, konstituert assisterende klinikksjef, trekker seg fra sine stillinger. Samtidig søker avdelingssjef Johan Kippervik om ett års permisjon fra stillingen ved avdeling for fødselshjelp og kvinnesykdommer. Bakgrunnen for avgjørelsene er fødesaken i Kristiansund.

Det skriver Helse Møre og Romsdal i en pressemelding onsdag

Det var Romsdals Budstikke som først omtalte saken.

Bemanningsproblemer

Det har i lengre tid vært bemanningsproblemer på fødeavdelingen i Kristiansund, som har ført til at den har måttet holde stengt. I juni i år ble en femdøgnspost åpnet i Kristiansund, før den like etter ble sommerstengt.

Avdelingen skulle åpnet igjen 25. juli, men på grunn av mangel på kritisk personell har gjenåpningen blitt utsatt.

– Til tross for alt arbeidet som er lagt ned med å rekruttere fagfolk, så vurderer jeg at vi ikke er nærmere å oppnå en stabil bemanningssituasjon ved fødeavdelingen i Kristiansund. Jeg klarer ikke å se hvordan dette skal løses i tiden framover og mener derfor at det er riktig å samle seg om et felles fødetilbud for Nordmøre og Romsdal, sier klinikksjef Johnsen.

– Jeg mener at det vil gi det faglig beste tilbudet til pasientene og det vil gi forutsigbarhet for ansatte. Siden min anbefaling avviker fra Helse Møre og Romsdal sitt oppdrag, gitt av Stortinget og Helse- og omsorgsdepartementet, velger jeg å tre av som klinikksjef, sier Johnsen.

Administrerende direktør Øyvind Bakke i Helse Møre og Romsdal ser alvorlig på at ledelsen trer av, men sier at han har forståelse for avgjørelsene deres.

Opp til helseforetakene

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) er kjent med situasjonen og sier at Helseforetakene nå selv må vurdere situasjonen.

Annonse

– Jeg synes det er beklagelig at flinke fagfolk og ledere trekker seg. Jeg vil understreke at vi trenger flere dyktige fagfolk, ikke færre, og å beholde dyktige ledere, skriver helseministeren i en epost til Dagens Medisin.

– Helseforetakene må nå vurdere situasjonen og løse den lokalt. Pasientsikkerheten og forsvarlighet i tilbudet må ivaretas, legger hun til.

Høyres helsepolitiske talsperson, Tone Wilhelmsen Trøen, mener regjeringens valgløfter for fødeavdelingen i Kristiansund ikke er gjennomførbare. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Høyres helsepolitiske talsperson, Tone Wilhelmsen Trøen, mener regjeringens valgløfter for fødeavdelingen i Kristiansund ikke er gjennomførbare. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Kritisk til regjeringen

Høyres helsepolitiske talsperson Tone Wilhelmsen Trøen mener på sin side at det sender et sterkt signal av ledelsen ved sykehuset nå trekker seg.

– De har brukt store ressurser på å forsøke å oppfylle politiske valgløfter, som dessverre viser seg ikke å være faglig gjennomførbare. Dette må oppleves svært skuffende for alle som trodde på Senterpartiets løfter før de kom inn i regjering, sier hun i en epost til NTB.

I Hurdalsplattformen slo Arbeiderpartiet og Senterpartiet fast at de ville sikre et trygt føde- og barselstilbud på Nordmøre og i Romsdal, og fødeavdelingen i Kristiansund.

– Jeg tror alle hadde håpet at det var mulig å opprettholde fødetilbudet ved begge sykehus fram til det nye sykehuset står ferdig, men når klinikkledelsen nå går av viser det hvor krevende det har vært å sikre et sterkt nok fagmiljø, sier Trøen.

©NTB

Neste artikkel

Valgte å bli veterinær på bygda: – Det er ikke noe jeg hadde gjort igjen