Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Matsentralen om sauekjøtt fra Nortura: – Viktig at det blir spist og at det kommer til nytte

Nortura er i gang med å tilpasse ti tonn sauekjøtt, slik at det kan deles ut av Matsentralen. Daglig leder i den frivillige organisasjonen håper på et samarbeid hvor de får inn enda mer kjøtt og egg.

Daglig leder i Matsentralen,  Cristiano Aubert, er glad for at Nortura vil gi bort deler av kjøttet på fryselagrene. Her sammen med landbruks- og matminister Bollestad og Anne Marie Schrøder i Matvett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Daglig leder i Matsentralen, Cristiano Aubert, er glad for at Nortura vil gi bort deler av kjøttet på fryselagrene. Her sammen med landbruks- og matminister Bollestad og Anne Marie Schrøder i Matvett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det var kort tid etter første episode av NRK-serien Matsjokket, at Norturas kommunikasjonsdirektør Ellen Flø Skagen sa i Debatten på NRK at de ville gi bort kjøtt til Matsentralen.

Matsentralen selv sa de gjerne tar imot så mye som 100 tonn kjøtt. Nå er Nortura og Matsentralen enige om at bondesamvirket skal gi 10 tonn med sauekjøtt i første omgang. Dette kjøttet er kjøtt- og eggsamvirket nå i gang med å dele opp.

"Selv om vi i utgangspunktet ønsker å selge mest mulig av overskuddet, står vi i en situasjon hvor det også er naturlig å bidra til veldedighet. Derfor vil vi donere 10 tonn med saueprodukter til Matsentralen", skriver Nortura på sine medlemssider.

Vil ha mer kjøtt

Cristiano Aubert, daglig leder i Matsentralen, håper dette bare er starten på et samarbeid hvor Nortura gir bort kjøtt til den frivillige organisasjonen.

– Dette er 10 tonn med sauekjøtt, men vi ønsker ikke bare sau. Vi har også dialog for å se om vi kan få til noe lignende på andre overskuddsvarer. Det gjelder svin, høns, egg, storfe, alt av proteiner er vi veldig interessert i.

For å gjøre jobben enklere med utdeling, blir kjøttet skåret i mindre deler og fryst ned.

– Så dette er nok enkles til storhusholdninger, om det for eksempel blir brukt som grytekjøtt.

Matsentralen holder til i sju norske byer, og over 260 ideelle organisasjoner henter mat hos sentralen. Flere av dem serverer også mat de selv lager, noen til så mange som 700–800 personer om dagen.

– Så de tar fort unna 100 til 150 kilo med mat. Matsentralen deler ut i år 2700 tonn med mat, så de 10 tonnene blir en mikroskopisk del. Men det er viktig, for vi får veldig lite kjøtt, så dette som vi får av Nortura er utrolig verdifullt.

Annonse

Matsentralen deler ut i år 2700 tonn med mat, så de 10 tonnene blir en mikroskopisk del. Men det er viktig, for vi får veldig lite kjøtt, så dette som vi får av Nortura er utrolig verdifullt.

Cristiano Aubert, daglig leder Matsentralen

Nortura har fortalt at de har fått flere henvendelser om å gi bort deler av fryselagrene, men sier de i hovedsak ønsker å selge produktene. Aubert tror det for bøndene er noe annet som er viktig.

– Det viktigste for bøndene, vil jeg tippe, er at maten blir spist. Også er jo landbrukssystemet skrudd sammen slik at de får støtte fra staten. Det er selvfølgelig trist at det ikke er større etterspørsel etter sauekjøtt, men når det produseres mer enn man klarer å selge gjennom vanlige kanaler, blir det overproduksjon. Som i resten av markedet må man tilpasse seg etterspørselen, sier han, og fortsetter:

– Det er stolte bønder som har lagt ned tid og ressurser for å levere kvalitet, og da er det viktig at det i hvert fall blir spist og at det kommer til nytte.

Klarer ikke dekke behovet

Han tror sauer vil forsvinne fort. Når kjøttet kommer blir først klart senere, men når det først er klart til utdelig vil det være borte på kort tid.

– Hadde vi fått kjøttet i neste uke, hadde det nok vært borte før jul. Det vil flere steder bli flott sau i ulike varianter fremover, og det vil gå fort unna.

Nå som et samarbeid mellom Nortura og Matsentralen er i gang, håper sentralen å få enda mer kjøtt og protein.

– Vi klarer ikke å dekke behovet vi har i dag, derfor jobber vi med en vekststrategi. Proteiner er en viktig del for oss, så å få i gang gode samarbeid med Nortura og andre kjøttprodusenter og leverandører, også innen fisk og sjømat, er kjempeviktig for oss. Jeg håper disse 10 tonnene er starten på en ny type samarbeid. Det viktigste er at de får omsetning på varene, hvor vi er en av kanalene, slik at de får reduser alt de har på lager.

I tillegg til å gi bort sauekjøtt til Matsentralen, skal Nortura også eksportere 1000 tonn til Oman.

– Salg i Norge vil selvsagt alltid være første prioritet, men dette er et tiltak for å begrense innfrysing på lager som igjen kan føre til at mat må kastes, skriver Nortura på sine nettsider.

Neste artikkel

Trine Vaag gjenvalgt som styreleder i Nortura