Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Kunstig kjøtt vil koste 10 til 20 kroner kiloen

Kjøtt er blitt framstilt i laboratorier – til flere hundre tusen kroner for én hamburger. Om noen få år vil vi finne kjøttet i butikkene langt billigere, mener sivilingeniør Peter Verstrate.

Kunstig: Kjøtt framstilt i laboratorier vil bli langt billigere i framtida, mener nederlandske Peter Verstrate i seskapet Mosameat. Foto: Colourbox
Kunstig: Kjøtt framstilt i laboratorier vil bli langt billigere i framtida, mener nederlandske Peter Verstrate i seskapet Mosameat. Foto: Colourbox

I 2013 ble den aller første laboratorie-framstilte hamburgeren servert.

– Det var bare en teknologidemonstrasjon, hamburgeren kostet 350.000 dollar å lage. De ti tusen muskelfibrene var laget for hånd i labben. Det er ikke måten vi skal gjøre det på, sier nederlandske Peter Verstrate, sivilingeniør i mat-teknologi og landbruk, til Teknisk ukeblad.

Han vil revolusjonere måten vi lager kjøtt på, og senere ser han for seg at både melk, egg, fisk skal framstilles med nye biologiske prosesser. Verstrate holdt et innlegg om dette på Cutting Edge-festivalen i Oslo nylig.

– Mye billigere

Vestrates selskap Mosameat vil utvikle kunstig kjøtt for å forhindre klimautslipp fra kjøttproduksjon, spredning av antibiotikaresistente bakterier og det han mener er forferdelig dyrevelferd i mange land.

Den levende kua trengs som muskelcelledonor til det kunstige kjøttet i framtida, ifølge ingeniøren. Muskelcellene skal gis næring slik at de formerer seg før de modnes i bioreaktorer og utvikler seg til muskelceller og muskelvev. Deretter kan de bli spiselig kjøtt.

Verstrate sier til Teknisk ukeblad at han tror det vil bli mulig å få kjøpt kunstig kjøtt i butikken om tre til fire år, men da vil det være dyrt.

Annonse

– Det kommer til å bli mye billigere. Jeg tror vi skal kunne komme ned i et sted mellom en og to dollar per kilo når teknologien er moden, sier han.

Flere om beinet

Det nederlandske selskapet til Vestrate er ikke det eneste som har tro på en framtid der dyr ikke er kjøttprodusenter. Flere høyteknologiske selskaper jobber parallelt med å framstille kjøtt i laboratorier.

I Russland framstilte de sin første laboratorie-kjøtt i mai i år, ifølge nettstedet globalmeatnews.com

I september i år åpnet det et alternativ-kjøttlaboratorium på Berkeley, University of California. Der skal de framstille kunstig kjøtt som er plantebasert, skriver nettstedet.

Neste artikkel

250 millionar kroner i klimagasskutt i 154 kommunar