Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

KrF-landsmøtet: Vil stanse oljeleting i nye områder

KrFs landsmøte går inn for å kun åpne for ny oljeleting i tilknytning til felt hvor det allerede produseres olje.

KrF vedtok også å ta inn en formulering i sitt partiprogram om at etterspørselen etter olje og gass vil synke. Foto: Berit Roald / NTB
KrF vedtok også å ta inn en formulering i sitt partiprogram om at etterspørselen etter olje og gass vil synke. Foto: Berit Roald / NTB

– Fremtidige lisenstildelinger må begrenses til utvidelser eller forlengelse av allerede eksisterende produksjon i modne områder, i tråd med det bredt sammensatte Klimaomstillingsutvalgets innstilling, heter det vedtaket som ble gjort på KrFs landsmøte lørdag.

Dette er et kompromiss som var ment for å samle ulike fløyer i partiet. Det ble vedtatt med stort flertall.

I lørdagens debatt var det stor avstand mellom delegater som ville utfase oljen helt, og andre som ville stryke hele punktet om å trappe ned produksjonen.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad argumenterte sterkt for å gå for kompromisset.

– Det betyr en mild innstramming av dagens politikk. Nye tillatelser skal konsentreres om de modne områdene, det er veldig store deler av norsk sokkel. Det betyr også at vi skjermer de aller mest sårbare områdene, sa Ropstad i debatten.

«Går inn i en sluttfase»

Partiet vedtok også å ta inn en formulering i sitt partiprogram om at etterspørselen etter olje og gass vil synke.

Annonse

– Dette vil føre til at storskala petroleumsaktivitet på norsk sokkel vil bli redusert betydelig på sikt, heter det i vedtaket.

Dette var en oppmykning av en formulering om at «storskala petroleumsaktivitet på norsk sokkel går inn i en sluttfase».

Partiet stemte også over å fase ut olje innen 2035 og å avvikle leterefusjonsordningen, men dette ble ikke vedtatt.

Ropstad gjenvalgt

Tidligere på dagen ble KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad gjenvalgt. Det samme ble nestlederne Olaug Bollestad og Ingelin Noresjø.

– Tusen takk. Jeg er så stolt av dere. Jeg er så stolt av dette partiet, sa KrF-lederen i en kort tale etter at han ble gjenvalgt.

For øvrig ble Karin Bjørkhaug (Trøndelag), Magne Supphellen (Vestland), Anders Tyvand (Vestfold og Telemark), Randi W. Frisvoll (Møre og Romsdal) og Per Sverre Kvinlaug (Agder) valgt inn i sentralstyret.

Dette var i tråd med valgkomiteens innstilling. Det ble fremmet flere benkeforslag i valget til sentralstyremedlemmer utover ledertrioen, men disse nådde ikke opp.

Neste artikkel

Vil reversere regjeringa sitt straum-kutt til landbruket