Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Koronatiltak reduserte matsvinnet etter begravelser med 34 tonn

Påmelding til minnesamvær under koronapandemien har ført at matsvinnet er redusert med 34 tonn. Vanligvis kastes rundt 50 tonn mat i året etter begravelser.


Det kastes årlig mange tonn kaker og snitter etter minnestunder, og Jølstad begravelsesbyrå ber nå bransjen ta ansvar for å kutte matsvinnet. Foto: Knut Fjeldstad / NTB
Det kastes årlig mange tonn kaker og snitter etter minnestunder, og Jølstad begravelsesbyrå ber nå bransjen ta ansvar for å kutte matsvinnet. Foto: Knut Fjeldstad / NTB

Ifølge beregninger fra Jølstad går det med rundt 340 tonn smørbrød, snitter og kaker i de rundt 28.000 minnestundene som gjennomføres i året, opplyser begravelsesbyråkjeden.

Av dette går rundt 50 tonn rett i søpla, noe som tilsvarer 80.000-100.000 måltider.

For å redusere smittefaren i minnestunder har det vært obligatorisk med påmelding det siste året. Det har gjort det enklere å beregne behovet for mat, og matsvinnet har som følge av dette blitt redusert med 34 tonn, ifølge begravelsesbyrået.

Annonse

Samlet sett bruker pårørende rundt 20 millioner kroner i året på mat som kastes, noe som tilsvarer 1.000 kroner per minnesamvær.

En grunn til at det kastes så mye mat, er at det er vanskelig å vite hvor mange som kommer til minnestunden, ifølge gravferdskonsulent Jarle Skjennum i Jølstad.

– Venner og kjente er ofte usikre på om de er en del av avdødes krets som er velkomne, mens pårørende ofte tar godt i når maten skal beregnes, sier Skjennum.

Jølstad viderefører nå påmeldingsordningen og tror at hele bransjen kommer til å gjøre det samme.

– Vår erfaring er at både gjester og pårørende synes det er greit å melde seg på til minnestunden, sier Skjennum.

Neste artikkel

Helseministeren: Vi vurderer alle tiltak på alle nivåer nå