Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Korona: Miljødirektoratet vil ikke lempe på kravene til jegerprøven

Selv om koronapandemien gjør det vanskeligere å gjennomføre kurs og skyteprøver ved jegerprøver, mener Miljødirektoratet det ikke er riktig å lempe på kravene. Norges Jeger- og Fiskerforbund anbefaler å ikke starte opp nye kurs.

Illustrasjonsfoto: Mariann Tvete
Illustrasjonsfoto: Mariann Tvete

Fordi opplæring i klasserom og praktiske samlinger på skytebane innebærer at mange mennesker samles på et sted, vil det være ekstra utfordrende å gjennomføre jegerprøver i vår.

Miljødirektoratet vil likevel ikke lempe på kravene til jegere.

– Human og sikker jakt, inkludert skyting med hagle og rifle, er en sentral del av opplæringen og det er ikke aktuelt å fravike kravet til undervisning på de fire første samlingene i kurset, sier seksjonsleder Knut Morten Vangen i Miljødirektoratet i en pressemelding.

Begrenset tilgang på skytebaner

Kursene består av totalt ni samlinger, hvor den ene foregår på skytebane. Men kapasiteten på skytebaner rundt om i landet er begrenset på grunn av koronasituasjonen.

– Det er også usikkert hvilket eksamenstilbud kommunene kan tilby denne våren og sommeren, sier Vangen, og fortsetter:

– Vi ser det ikke som aktuelt å fravike kravene til undervisningen for nye kurs som starter opp i vår, fordi det er viktig å ivareta kvaliteten på jegeropplæringen også under en tid med restriksjoner i samfunnet som en følge av koronaviruset.

Annonse

Kommunen tar avgjørelsen

Kurs som var i gang før 12. mars kan fullføres dersom restriksjoner blir gjennomført og det gjennomføres særskilt tilrettelegging. Blant annet åpnes det for at flere samlinger kan foregå som e-læring.

Samtidig byr det på utfordringer at deler av kurset må gjennomføres fysisk, sier ​​​​​​Espen Farstad, informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

– For eksempel ved kurs om våpenhåndtering og på skytebaner.

De har derfor en anbefaling: Ikke start opp nye kurs.

– Vi er med på samfunnsdugnaden mot korona, og følger de strenge smittevernstiltakene. For eksempel krever skytekurs en til en oppfølging med kandidater. Det harmonerer dårlig med smittevernsreglene som er i dag. Vi vet mange et utålmodige på om de skal få være med på jakten i høst eller ikke, men vi anbefaler ikke å gjennomføre kurs før vi har funnet løsninger.

Det er kommunene som gjennomfører selve jegerprøven, og det er også derfor kommunene som må ta avgjørelsen rundt hvilke eksamenstilbud de kan tilby i vår og sommer.

Neste artikkel

Oslo er nå «rødt» ifølge FHIs smittekrav til andre land