Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ikke glem dyrene i korona-karantenen

Selv om kjæledyrene våre ikke selv blir smittet av koronaviruset, mener dyrevernorganiasjonen PETA dyreeiere må være ekstra oppmerksomme. – Det er ikke farlig å ta på kjæledyr, sier Veterinærinstiuttet.

Du bør tenke over hvem som får klappe hunden din. Illustrasjonsfoto: Kari Nygard Tvilde
Du bør tenke over hvem som får klappe hunden din. Illustrasjonsfoto: Kari Nygard Tvilde

Det er så lang ikke dokumenter om viruset Sars-CoV-2 smitter videre til dyr, og man kan dermed ikke fastslå om kjæledyr eller husdyr kan få sykdommen Covid-19.

Ikke hamstre dyremat

Men selv om det så langt ikke er bevist smitte til dyr, har dyrevernorganiasjonen People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) kommet med anbefalinger til dyreeiere.

– Våre hunder og katter stoler på at vi tar vare på dem året rundt, og særlig i krisetider, sier PETAs direktør Elisa Allen i en pressemelding.

– PETA ber alle om å forsikre seg om at dyrene deres fremdeles får sunn mat, rikelig mosjon og massevis av kjærlighet.

Et av tipsene fra organiasjonen er å droppe unødvendig hamstring, for å unngå en situasjon hvor det ikke er dyremat til andre. De ber også om at man handler inn dyrefôr til personer som sitter i isolasjon og ikke kan handle selv.

Annonse

Ikke la hvem som helst klappe dyret ditt

De ber også om at man ikke bruker ansiktsmasker på dyr, da det kan forårsake pustevansker, og at dyrene får gå fritt hjemme.

"Hvis ikke du håndhilser på en person, skal denne personen heller ikke klappe din hund eller katt"

PETA

For å unngå at du blir smittet, ber de deg også tenke over hvem du lar ta på dyret ditt.

"Hvis en person som er smittet, klapper en hund og etterlater koronaviruset i dyrets pels, er ikke dette noe annerledes enn om viruset blir overført til et dørhåndtak, et rekkverk, en hånd eller en hvilket som helst annen overflate som en smittet person har berørt. PETA oppfordrer dem som lever med dyr, til å beskytte seg selv og dyrene ved å ta grunnleggende forholdsregler: Hvis ikke du håndhilser på en person, skal denne personen heller ikke klappe din hund eller katt".

– Ikke farlig å ta på kjæledyr

I sammarbeid med Mattilsynet og Folkehelseinstituttet har Veterinærinstituttet vurdert at husdyr ikke utgjør en smittekilde for mennesker med det nye koronaviruset i Norge.

– Det er ikke farlig å ta på kjæledyr og det er viktig at folk ikke oppfatter norske dyr som smittefarlige, da det kan ha negative dyrevelferdsmessige konsekvenser. Vi anbefaler alltid å vaske hendene etter kontakt med dyr og at du unngår å la dyr slikke deg i ansiktet. Dette prinsippet gjelder også i forbindelse med COVID-19 pandemien, sier Hanna Joan Jørgensen i Veterinærinstiuttet til Nationen, og fortsetter:

– Personer smittet med koronaviruset kan være sammen med kjæledyrene sine, men personer i isolat må få hjelp av andre til å lufte hunden. Dersom man er for syk til å passe sitt eget kjæledyr oppfordrer vi andre til å bistå med å passe det. Vær nøye med håndhygiene og unngå at dyret slikker deg i ansiktet. Se gjerne Veterinærinstituttets hjemmeside for informasjon.

Neste artikkel

Rådyrkalven vart jaga ut i vegbana av ein hund