Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kø for selsom jakt på havets storvilt

Til kystbonde Sigbjørn Johnsen i Bø strømmer jegere fra hele Europa til en selsom jakt på havets storvilt. Samtidig står ungdommeri kø for å lære seljakt i regi av NJFF.

Interessen for sel-jakt øker langs hele kysten. NJFF Nordland merker svært stor interesse for seljaktkursene de arrangerer. Her Sander Almo med dagens fangst - før slakting og bearbeiding av kjøtt og skinn. Alle foto: Arne G. Stenberg/Privat

Bø i Vesterålen/Karlsøy i Troms. – Jakt på steinkobbe langs kysten av Norge vinter og vår er både en svært spennende og krevende opplevelse, sier jeger Günther W. Neufelder fra Brussel i Belgia.

Han beskriver den unike jakten på havets storvilt i strandkanten i nord som en selsom opplevelse og utdyper:

- Jakt på kystsel mellom holmer og skjær er for mange jegere en helt ny og forunderlig aktivitet. Steinkobben er en rar og pussig skapning – som plutselig kan dukke opp helt uventa i vannskorpa – for deretter å forsvinne på sekunder.

Les også: Omfattende kveitegranskning etter funn av miljøgift

- Utfordrer alle sanser

- En, artig, snodig og snurrig skapning som utfordrer absolutt alle jegernes sanser. Turer med båt og seljakt fra holmer og havskjær gir også helt fantastiske naturopplevelser, sier Neufelder.

Fakta

Kystseljakt

Jakttid for steinkobbe: 2. januar – 30. april og 1. august–30. september.

Bestanden av steinkobbe i norske farvann er vurdert til rundt 8000 individer.

Andre selarterdet jaktes på langs kysten av Norge i mindre omfang er; havert, ringsel oggrønlandssel.

Turister strømmer til Nordland for å jakte på kystsel. NJFF arrangerer flere steder i vår seljaktkurs for ungdommer.

Mens jegere fra både inn- og utland står i kø for å prøve ut seljakt, skaper kystselen debatt og frustrasjon blant yrkesfiskere og sportsfiskere fra sør til nord.

- Mange opplever at selbestandene i en del områder er i betydelig vekst – og frykter at selen reduserer bestandene av både kysttorsk og andre fiskearter, sier Sigbjørn Johnsen i Bø i Vesterålen.

Han har hatt jakt og fiske som hobby og lidenskap i alle år, og merker godt at kystselen i noen kystområder i Nordland vokser.

Seljakt fra gården

Gården til Johnsen ligger idyllisk til i vakker natur med utsikt mot fjell og hav i den vesle grenda Jørland i Bø kommune i Vesterålen.

Hit kommer jegere de neste ukene fra en rekke europeiske land for å jakte på nettopp kystsel.

Behovet for aktiv forvaltning av sel ser ut til å øke.

Jan Atle Knutsen, forskningssjef ved Havforskningsinstituttets stasjon Flødevigen

Johnsen er født og oppvokst i Vesterålen – og gleder seg over å kunne dele hjemregionens unike ressurser og naturopplevelser med gjester fra hele verden.

- Under utdanning innen villmarksrelaterte fag og naturforvaltning i Nord-Trøndelag oppdaget jeg fort at det faktisk ikke fantes tilbud i Norge for dem som ville prøve jakt på kystsel, sier Johnsen.

Bruker skinn og kjøtt: Feltbehandling av skinn, kjøtt og spekk under kystseljakta. Avfallet blir blant annet havørnmat.

Som student fikk han lyst til å prøve ut et konsept med å tilby seljakt til interesserte jegere fra inn og utland - og startet firmaet 308 Jakt Fiske Foto (308JFF) med slektsgården og hjembygda Bø som base.

Skipper og jaktguide

I dag er Johnsen daglig leder av 308JFF samt skipper og guide på seljakt og andre turer i regionen.

- Målet er å få flest mulig folk ut for å oppleve jakt, fiske eller foto i Vesterålens unike natur. Ørn og sel ser vi på nesten hver eneste tur, sier Johnsen.

Han satser på å kunne tilby ulike aktiviteter med båt langs kysten – der blant annet fotosafari er ett av tilbudene.

Les også: Ny vaksine skal ta knekke på lakselus

- Seljakt er det aller mest populære – der jegere fra Sverige og Danmark er i stort flertall, sier Johnsen.

Denne uka har han besøk av en gruppe jegere fra Nederland som allerede andre dagen på havet fikk skutt en steinkobbe.

Bruker skinn og kjøtt

- Jegerne vil gjerne ha med seg skinnet og noe av kjøttet. Vi prøver alltid å få til et måltid der de får smake selvfanget selkjøtt, sier Johnsen.

Seljegere fra inn- og utland stortrives i den storslåtte kystnaturen i Vesterålen - med spennende og utfordrende jakt på havets storvilt.

- Svært mange seljegere velger å komme tilbake hit år etter år, sier Johnsen.

Han har rimelig overnatting på egen gård i leilighet med selvhushold - samt camping for bil og vogn, grillhytte og grillplass. Ellers samarbeider Johnsen med andre reiselivsbedrifter i regionen.

- Vi tilbyr også badstu etter endt jakttokt. Det er godt etter en lang dag på sjøen, sier Johnsen.

De fleste som velger seljakt blir hos Johnsen i minst en halv uke.

Seljaktboom i Troms

- Ellers tilbyr vi ulike pakkeløsninger som tilpasses gjestenes ønsker, sier han.

Annonse

Kvoten i 2018 for steinkobbe i Nordland er på kun 185 dyr.

- Når kvota er passert må all jakt stoppes, sier Johnsen.

Til den vesle grenda Jørland i Bø kommune i Vesterålen trekker hver vinter jegere fra hele Europa for å jakte på havets storvilt, steinkobbe.

I Troms er det også stadig flere som trekkes ut mot havet for å jakte på svømmende storvilt mellom holmer og skjær.

- Seljakt er blitt svært populært særlig blant unge jegere. 20. til 22. april arrangerer vi et eget kurs i seljakt på Hersøya i Karlsøy kommune, sier fylkessekretær i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) Troms, Karl-Petter Johansen.

Det praktiske seljaktkurset, i samarbeid med Karlsøy JFF og Tromsø JFF, er blitt svært populært.

Les intervjuet med Per Sandberg: Fiskehelsa er aldeles ikke god nok!

Ungdom i kø

- Kurset ble gjennomført i 2016 og 2017, med stor suksess. De var fulltegnet på kort tid - og alle deltakere og instruktører fikk en meget god opplevelse. Vi håper å gjenta sel-suksessen i år, sier Johansen.

Svært mange utenlandske seljegere velger å komme tilbake hit til Bø år etter år.

Sigbjørn Johnsen, kystbonde og seljaktguide

Overnatting skjer på Haugland, som er et gammelt fiskebondehus på Hersøya. Alle deltagere må ha med seg personlig utstyr som jaktkort, våpenkort, jaktrifle og redningsvest.

- På kurset videreformidler vi tradisjonen for seljakt. Opplæring rundt regelverk, jaktform og ivaretakelse av selen er også sentrale tema, sier Johansen.

Han understreker at jakt på kystselene havert og steinkobbe er lisensjakt.

- Det betyr aldersgrense 16 år - og alle som melder seg på seljaktkurset må ha godkjent storviltprøve, sier Johansen.

Spennende jakt fra holmer

Tema på kurset er sikkerhet, våpen og ammunisjon, jaktbare selarter, kvoter og skytesektor samt rikosjettfaren ved skyting på havet.

- Bruk av våpen i kombinasjon med båt og glatte svaberg tar vi også opp, sier Johansen.

Jakt på aktuelle selarter i området skjer fra holmer, med en ventende båt i nærheten for å plukke opp skutt sel.

- Når første sel blir skutt, brukes denne som demonstrasjon i feltbehandling av kjøtt, spekk og skinn. Det er viktig å ta vare på de ulike sel-ressursene – slik som forfedrene våre var svært flinke til, sier Johansen.

- Unik råvare

Han viser til at selkjøtt er en ypperlig råvare - som ved rett behandling og riktig håndtering kan gi jegeren svært mange smakfulle matopplevelser.

- Deltakerne får også innblikk i håndtering av selskinnet og avfall. Vi serverer blant annet ferskt grillet selkjøtt. Denne menyen skaper alltid begeistring blant deltakere og instruktører, sier Johansen.

I nabofylket Nordland satser de også på kurs i seljakt for nye generasjoner.

- NJFF Nordland har i flere år arrangert seljaktkurs i april for ungdom og nybegynnere. Base for kurset har vært Saltstraumen ved Bodø og med jaktturer til blant annet øygruppa Fleinvær, sier fylkessekretær i NJFF-Nordland, Rolf Arne Tønseth.

Selfrustrasjon i sør

- Disse kursene har vært svært populære – og under NJFF sin barne- og ungdomslederkonferanse i Saltstraumen 20. til 22. april, vil seljakt være en av aktivitetene som tilbys, sier Tønseth.

Sør i Norge, i fylker som Østfold, Vestfold, Telemark og Agder, er det også voksende interesse for seljakt.

- Jaktkvoter på rundt 10 sel i hvert fylke, gjør det vanskelig å organisere kurs med praktisk opplæring i seljakt langs kysten i Sør-Norge, sier Øystein Cock Rønning, fylkessekretær i NJFF-Vestfold.

Han registrerer at selbestanden i sør vokser – og påvirker blant annet fiskebestandene.

Sel-seminar i mars

- Det bør åpnes for mer jakt på sel i årene som kommer. Det er på høy tid at myndighetene griper inn og tar nye grep i forvaltingen av kystsel, sier Rønning.

Forskningssjef Jan Atle Knutsen ved Havforskningsinstituttets Forskningsstasjon Flødevigen opplyser til Nationen at kunnskapsbasert forvaltning av sel er temaet på et seminar som går av stabelen 6. mars på Flødevigen, rett utenfor Arendal.

Sentrale spørsmål på sel-seminaret er: Blir selene flere? Hva spiser de? Hvor er de til ulike årstider?

- Folk som ferdes langs kysten av Skagerak opplever flere steder at selbestanden vokser. Selen går noen steder yrkesfiskere i næringen. Den er heller ikke populær blant sportsfiskere, mens andre har glede av den som et eksotisk innslag i faunaen. Behovet for aktiv forvaltning av sel ser ut til å øke, sier Knutsen.

Neste artikkel

Martin (68) finner roen med hesten