Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Skjøt to ulver fra helikopter i Rendalen

Miljødirektoratet ga grønt lys ekstraordinær felling av to ulver i Rendalen Østfjell i Hedmark.

Disse to ulvene ble skutt i Rendalen onsdag. Foto: Statens Naturoppsyn
Disse to ulvene ble skutt i Rendalen onsdag. Foto: Statens Naturoppsyn

Ulvene ble felt ved 13.30-tiden nord for Akshaugen, bekrefter Lars Gangås i Statens naturoppsyn overfor Nationen.

– Vi fikk oppdraget i dag, rekvirerte helikopter og var ferdig etter ti minutter, sier Gangås til Nationen.

Han sier det hele foregikk effektivt med god sporsnø og ellers riktige forhold for felling. Det er en hann og ei tispe som er felt.

De to ulvene har markert revir i området. Statens naturoppsyn (SNO) ledet fellingsforsøket onsdag.

Det er ordførerne i Tolga, Tynset og Rendalen som har søkt om fellingen på grunn av store skader på sau og rein i løpet av sommeren og høsten. Det var ikke uventet at Miljødirektoratet ville gi grønt lys til fellingen, skriver NTB.

Annonse

I et brev til berørte parter og kommuner i oktober vurderte Miljødirektoratet det som aktuelt å gjennomføre ekstraordinært uttak av ulv i området i løpet av høsten eller vinteren, ifølge Arbeidets Rett.

Det er bare halvannen uke til det kunne ha blitt drevet lisensjakt på ulv i området, som ligger utenfor ulvesonen. Utenfor sonen kan det drives lisensjakt fra og med 1. desember.

Den lokale sauebonden Gaute Ingebrigtsen beskriver at det aktuelle området ligger uveisomt til og dekker et stort areal.

– Nå som det har snødd og veigrøfter blåser igjen, er det bra at staten tar denne jobben og ikke overlater det til lokalsamfunnet å gjennomføre en slik grisete dugnad, sier Ingebrigtsen.

Han sier det er sett ulvespor en drøy kilometer fra bebyggelse i bygda Unset i Rendalen. Om ulven holder seg nær bygda, er det enklere for lokale lisensjegere å felle ulv, men om dyra trekker lenger unna, blir det mye vanskeligere.

– Det ville krevd vanvittig mye. Det er veldig mye snø og lite lys med korte dager. Det er nesten ikke veier i området, og erfaring viser at et lokalt fellingslag ikke får dispensasjon til å kjøre snøskuter, sier Ingebrigtsen.

Neste artikkel

Fellingstillatelsen for ulv i Agder forlenget på nytt