Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kan være siste gang du stiller klokka fram

Natt til søndag skal klokka stilles en time fram. Men tidene for å slutte med klokkestilling er et skritt nærmere.

Søndag skal vi igjen stille klokka. Foto: Jon-Fredrik Klausen
Søndag skal vi igjen stille klokka. Foto: Jon-Fredrik Klausen

– Når vi stiller klokka fram, blir natta en time kortere. Vi kan heldigvis glede oss over lysere kvelder framover, sier næringsminister Iselin Nybø i en pressemelding.

Men det å stille klokka to ganger i året kan være slitsomt for enkelte. Dyr som krever stell til en viss tid, barn som kommer ut av søvnrytmen, og ikke minst en time mindre søvn natt til søndag.

Men snart kan det hele være over. I fjor stemte EU-kommisjonene ja til å droppe sommertid fra 2021. Europaparlamentet stemte over forslaget 26. mars hvor forslaget gikk igjennom. Men fortsatt er det diskusjoner i Rådet. Når EU-landenes posisjon er klare starter såkalte 'trilogforhandlinger' med Europaparlamentet.

Sommer- eller normaltid?

Likevel kan ting tyde på at vi snart skal bestemme oss for en fast tid. Om det blir sommer- eller normaltid er usikkert. Normaltid er det mange kaller vintertid.

Og går EU for en løsning, er det stor sjans for at Norge følger etter.

– Jeg vet at det er mange som mener mye om å stille klokka. Skulle forslaget bli vedtatt i EU, blir det opp til hvert EU-land å bestemme om de ønsker å bruke sommertid eller vintertid som sin normaltid. Da må også Norge ta stilling til hva vi ønsker å gjøre, sier næringsminister Nybø.

Og kanskje kan det bli folkeavstemning om hvilken tid vi skal gå inn for. Hva foretrekker du?

Annonse

Første verdenskrig

Så hvorfor stiller vi egentlig klokka? Det var under første verdenskrig at flere land begynte å stille klokken, først ut var Tyskland. Målet var å sørge for mer dagslys på de tidene av dagen man var aktiv. I løpet av årenes løp har sommertiden vært av og på, før EU i 1981 gjorde sommertiden permanent.

Det er heller ikke alle landene som stiller klokka. Mens våre naboland Sverige, Finland og Danmark følger EU, har Russland og Island kun en tid å forholde seg til.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad har tidligere pekt på at klokkestillingen ikke er helt bra for dyrene våre heller.

– Dyra har innebygde klokker og forventer at maten kommer når den skal. Det betyr at bøndene selv må endre tidspunktet for å gå i fjøset. Hver gang vi stiller klokka må dermed bonden bruke litt tid for å omstille seg selv og dyra.

Frem eller tilbake?

Dette har gjort at Norges Bondelag har kastet seg med i debatten. De mener bøndenes utfordringer må tas med i beregningen.

– Vi får flere innspill på at det er utfordringer knyttet til dette. Også husdyr har ei indre klokke som blir påvirket av at klokka stilles, har kommunikasjonssjef Lise Boeck Jakobsen i Bondelaget tidligere fortalt.

Men uansett hva politikerne og EU bestemmer seg for, må du fortsatt stille klokken søndag 29. mars. Er du usikker på hvilken vei den skal stilles er det bare å tenke at klokka skal stilles mot årets sommer, altså fram.

Neste artikkel

EUs energiministre krangler om strømkrisen