Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Johan J. Jakobsen gravlagt onsdag

Den tidligere lederen i Senterpartiet ble onsdag gravlagt ved Haslum krematorium i Bærum.

Johan J. Jakobsen ble begravet fra Haslum krematorium, store kapell onsdag. Foto: Siri Juell Rasmussen.

Johan J. Jakobsen, tidligere samferdssels- og kommunalminister, gikk bort 30. juni. Onsdag var familie og andre gjester samlet til et siste avskjed med den anerkjente politikeren.

Jakobsen døde etter lengre tids sykdom og ble 81 år gammel.

Senterpartiets nåværende leder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentariske leder Marit Arnstad uttrykker stor takknemlighet til den tidligere lederen.

– Det var ikke bare et stort kapittel i Senterpartiets historie som ble lukket da Johan J. Jakobsen sovnet stille inn den 30. juni, 81 år gammel. Med hans bortgang mistet Norge en av 80-og 90-tallets mest innflytelsesrike politikere. Vi som fikk oppleve humøret, lunheten og rausheten hans, kjenner på et stort savn, understreket Arnstad, som holdt talen på vegne av Senterpartiet.

Også Gunnar Stålsett, Anne Enger og Johan Buttedal var til stede.

Begravelse: Anne Enger, tidligere leder i Senterpartiet, tidligere biskop i Oslo, Gunnar Stålsett, og Marit Arnstad (Senterpartiet) var blant dem som var til stede i Johan J. Jacobsen sin begravelse. Foto: Siri Juell Rasmussen

28 år på Stortinget

Johan J. Jakobsen vokste opp i en samfunnsengasjert familie i Spillum i Namdalen. Han utdannet seg til sivilagronom før han etter hvert startet på sin lange karriere i politikken. Han var leder i Senterpartiet i 12 år, fra 1979 til 1991.

Jakobsen var innvalgt på Stortinget i 28 år, hvor han representerte Nord-Trøndelag fra 1973 til 2001. I årene 1983 til 1986 var han samferdselsminister, og var kommunalminister fra 1989 til 1990. Jakobsen var parlamentarisk leder for Senterpartiet i årene 1977 til 1983 og 1991 til 1999.

Slagsvold Vedum mener Jakobsen var en av Senterpartiets mest innflytelsesrike politikere.

Annonse

– Ikke bare virket han samlende innad i partiet. Han hadde også en egen evne til å bygge broer til andre partier. Både i regjering og i opposisjon var han en mester i å forhandle og å finne løsninger. Løsninger som gav ham og Senterpartiet stor innflytelse i norsk politikk, sier Vedum, som mener Jakobsen hadde mye å si for at det ble nei til EU under folkeavstemningen i 1994.

Johan J. Jakobsen sammen med Anne Enger. Foto: Mariann Tvete

– Lagleder og lagbygger

Mange politikerkollegaer kaller han en dyktig politiker med godt humør.

– Han var en veldig god lagleder og lagbygger. De politiske kompromissene på 80- og 90-tallet bærer preg av hans politiske pragmatisme og for å finne gode løsninger, sier Anne Enger, som tok over som leder etter Jakobsen.

– Han hadde en humoristisk sans som var helt fantastisk. Det er en side som er lett å glemme i det seriøse, politiske arbeidet, sier nåværende parlamentarisk leder i Sp Marit Arnstad.

– Han var en veldig dyktig politiker. Han var veldig grei å samarbeide med. Han var både åpen og pålitelig, sier Kåre Willoch, som var statsminister da Jakobsen hadde posisjon som statsråd.

– Vi hadde et fremragende samarbeid i regjering. Det var jo egentlig Jakobsen som løsnet denne knuten for å få til et borgerlig samarbeid. Jeg husker arbeidsformen som veldig god. Jakobsen ville fram til resultater og hadde samtidig forståelse for andres synspunkter, sier han videre.

Samlende

Politisk redaktør i Nationen, Kato Nykvist, skrev i sin kommentar etter Jakobsens bortgang at han var en av de viktigste Senterparti-politikerne noen gang.

– Jakobsen, eller Johan J. som han helst ble kalt, holdt ikke bare Senterpartiet samlet gjennom en svært krevende tid, han sørget også for å skaffe Sp langt mer makt og innflytelse enn størrelsen på partiet skulle tilsi. Han vil for ettertiden bli husket som en av landets mest framtredende politikere gjennom nærmere tre tiår, skrev Nykvist.

– Jakobsen vil bli savnet langt utenfor Sps rekker, avslutter han sin kommentar.

Neste artikkel

Høyre kritiserer Sp for at de vil kutte i midlene til Konkurransetilsynet