Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Italia truer med å stanse innbetalingene til EU hvis ingen tar imot migranter

Visestatsminister Luigi Di Maio går inn for å stanse Italias innbetaling til EU, dersom ikke andre land tar imot migranter fra kystvaktskipet Diciotti.

Menneskene om bord på kystvaktskipet Diciotti venter på å få gå i land i havnebyen Catania i Italia. Foto: ANSA via AP/NTB scanpix

Det italienske kystvaktskipet har i en uke ligget til kai på Sicilia med 177 migranter om bord. Regjeringen sa at ingen fikk forlate skipet, før flere EU-land sa seg villig til å ta sin del av migrantene.

Visestatsministeren sier at hans parti, Femstjernersbevegelsen, vil stemme for betalingsstopp, dersom ingen land vil dele belastningene. Det er foreløpig uklart om Ligaen, det andre partiet i koalisjonen, støtter dette utspillet.

Først torsdag fikk 27 barn i alderen 14–16 år lov til å gå i land. De yngste fikk grønt lys til å forlate skipet som følge av en rettskjennelse. 150 andre migranter og flyktninger må holde seg om bord, ifølge italienske medier.

Tyskland har mottatt en henvendelse om å ta imot noen av dem, men svaret lar vente på seg. Sverige har allerede avslått en lignende henvendelse. Innenriksdepartementet i Roma opplyser at EU-kommisjonen har innkalt til møte om saken fredag.

Italias sterkt høyreorienterte innenriksminister, Matteo Salvini, sier at alle om bord på kystvaktskipet er ulovlige innvandrere.

EU misliker italienske trusler

Annonse

EU-kommisjonen ber den italienske regjeringen slutte å bruke trusler under den pågående migrantkrisen.

Italias arbeidsminister Luigi Di Maio truet torsdag med at Italia ikke lenger vil overføre penger til EU hvis ikke andre medlemsland tar imot potensielle asylsøkere som blir plukket opp i Middelhavet.

Italias arbeidsminister og visestatsminister Luigi Di Maio fra Femstjernersbevegelsen truer EU med økonomiske tiltak hvis ikke flere bidrar til å ta imot asylsøkere som kommer sjøveien til Europa. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB scanpix

EU-kommisjonens talsmann Alexander Winterstein mener at utspillet er upassende. Han ber også alle land arbeide konstruktivt for å finne en løsning.

– EU er et samfunn basert på regler og det opererer ut fra regler, ikke trusler, sier han.

Siden Italias nye høyreorienterte regjering kom til makten i juni, har den nektet flere redningsskip å legge til kai.

Fortsatt venter 150 personer på å få forlate et italiensk kystvaktskip som har lagt til kai på Sicilia. Ingen andre medlemsland har så langt sagt seg villig til å ta imot dem. Kun mindreårige migranter og flyktninger har fått gå i land.

Neste artikkel

Nei til EU vil ut av EØS innan 2025