Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hundre ulver registrert i Norge - nedgang andre år på rad

Så langt er det telt hundre ulver i Norge under vinterens registrering. Tellingen viser at antallet valpekull er over bestandsmålet.

Det kan se ut til å være færre ulv i Norge i år enn i fjor. Illustrasjonsfoto: Mostphotos
Det kan se ut til å være færre ulv i Norge i år enn i fjor. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Om få dager avsluttes årets ulvetelling, som gjennomføres av Høgskolen i Innlandet på veien av Rovdata. Så langt er det registrert mellom 97 og 101 ulver, hvor 54 er helnorske, mens 43–47 holder til i revirer langt grensen til Sverige.

Tallene viser også at 13 ulver er registrert døde i perioden. I fjor ble det registrert mellom 103 og 106 ulver, og står dagens tall seg, vil det for andre år på rad være en nedgang i antallet ulver i Norge.

– Hittil i vinter er det dokumentert seks valpekull i helnorske revir og fem valpekull i grenserevir. De seks kullene er født i de helnorske revirene Letjenna, Hernes, Kynna, Mangen, Aurskog og Østmarka, som alle er helt innenfor norsk ulvesone. De fem grenserevirene er Varåa, Kymmen, Magnor, Skillingmark og Rømskog, forklarer Jonas Kindberg, leder i Rovdata i en pressemelding.

Over bestandsmålet

Bestandsmålet er årlige ulvekull på 4–6 ulvekull, inkludert grenserevir. Tre kull skal være helnorske. Ulvene i grenserevirene teller som 0,5. Dermed er man over årets bestandsmål.

Det er usikker om det er et kull i Deisjøenreviret. De største familiegruppene er på ni individer, i Kymmen og i Kynna.

Annonse

DNA og sporing

Overvåkingen bygger hovedsakelig på sporing av ulv utført av Statens naturoppsyn (SNO) og Høgskolen i Innlandet, samt DNA-analyser av innsamlete prøver hos Rovdata, i tillegg til oppfølging av tilfeldige meldinger om ulv fra publikum.

På svensk side av grensen utføres sporinger av länsstyrelsene, mens DNA-analyser er gjennomført på Grimsö forskningsstasjon ved Sveriges landbruksuniversitet (SLU).

– Resultatene fra DNA-analyser av ulver registrert på norsk side av grensen legges i Rovdatas ulveteller, og så langt er det lagt inn 82 individer i telleren, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

– Ytterligere 15 ulver i grenserevirene er kun registrert på DNA i Sverige. Åtte av disse er påvist i Kymmen og fire i Magnor, to revir med størstedelen av sin utbredelse på svensk side av grensen, forklarer Flagstad.

Kan fortsatt melde inn

Selv om tellingen snart er over, er det fortsatt mulig å melde om spor, funn eller observasjoner. Dette gjøres via rapportsystemet Skandobs, på app eller via internett.

En ny endelig statusrapport for ulv i Norge og Skandinavia vinteren 2019–2020 er sammen med faglige samarbeidspartnere i Sverige planlagt ferdigstilt til 1. juni 2020, skriver Rovdata.

Neste artikkel

Ny studie viser hvordan jerven klarer seg i dårligere tider