Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hoteller med drastisk nedgang – camping med eksplosiv vekst

Sju av ti innenlands feriereiser i fjor var korte feriereiser, viser fersk statistikk. Den viser også at hotellene blødde kraftig.

Camping var megapopulært i fjor. Her fra campingplassen på Lydhusstranda Camping ved Stavern utenfor Larvik. Foto: NTB / NPK
Camping var megapopulært i fjor. Her fra campingplassen på Lydhusstranda Camping ved Stavern utenfor Larvik. Foto: NTB / NPK

Statistisk sentralbyrå (SSB) kom nylig med en oversikt over nordmenns feriereiser i koronaåret 2020.

Innenlands feriereiser økte med 32 prosent. Samtidig opplevde hotellene en nedgang på 29 prosent i overnattinger og campingplassene en oppgang på 20 prosent. Til sammen dro nordmenn på 14,6 millioner feriereiser innenlands i fjor.

– 7 av 10 feriereiser innenlands var korte feriereiser, som for eksempel helgeturer og turer på hytta. Antall korte feriereiser økte med 25 prosent, mens antall lange feriereiser innenlands nesten ble doblet sammenlignet med 2019. Selv om det gikk hardt utover hotellene, var nordmenn mye på tur, sier rådgiver Guro Henriksen i SSB.

Hele 5,3 millioner færre overnattinger på hotell ble det i løpet av fjoråret. Mest utsatt innenfor hotellnæringa var Oslo, Trondheim, Romerike og Bergensregionen.

– Det var mange stengte hoteller over hele landet i fjor, og spesielt i Oslo og Bergensregion var mye stengt i starten av koronapandemien. Utover sommeren og høsten åpnet flere hoteller, før det på slutten av året kom en ny periode med nedstenging, sier Henriksen.

På den helt andre siden av skalaen finner man campingplasser, hyttegrender og vandrerhjem.

– Mange campingplasser både på Vestlandet og i Innlandet var fullbooket med norske gjester sommeren 2020. Fulle camping- og bobilplasser sammen med fokus på smittevern har nok bidratt til økt vill-camping på friområder og andre områder hvor det ikke var tilrettelagt for camping, sier hun.

Neste artikkel

Hyttekommuner ønsker hyttefolket hjertelig velkommen til tross for «rødt» Oslo