Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

«Heilfeit» og «brun» ble for sterk kost for Facebook

Beskrivelsen «ekte brun geitost, heilfeit» ble for mye for Facebook og ble tatt ned av verdens største nettsamfunn.

– Facebook sensurerer det man legger ut, så det å få markedsført lokalmat er ikke helt uproblematisk, sier Liv Berven, som er daglig leder i Matopplevelser i Numedal.

Hun skulle reklamere litt for geitosten på sosiale medier, men det endte opp med å bli tatt ned av Facebook.

– Jeg ble litt oppgitt. Jeg har opplevd det samme for ikke så lenge siden. Vi har en matfestival hvor to lokale som heter «Nabokjærringan» skulle underholde, men også det innlegget ble fjerna, sier Berven.

Det var Laagendalsposten som først omtalte saken.

Facebook snudde

Men Berven ga seg ikke så lett, og sendte e-post og klaget på avgjørelsen fra Facebook.

Annonse

– Nå skrev jeg at de var helt på bærtur, og at dette var en ost vi beskriver og ikke et menneske, forteller hun til Nationen.

Berven sier at i den første generelle tilbakemeldingen etter at innlegget ble fjerna sto det ikke konkret hva som var grunnen til at det ble tatt ned, men at det handlet om personlige egenskaper.

– Man får ikke beskjed om nøyaktige hvilke ord som er grunnen til at de tar det ned. Men vi fikk tilbakemelding om at det handlet om personlige egenskaper som kjønn, etnisitet, alder osv.

Tradisjonsrik

Berven er glad for at Facebook denne gangen snudde under et døgn etter at hun klaget, men sier det er vanlig med slike navn på norske tradisjonsrike produkter.

– Det er ikke så enkelt, fordi mange av disse ordene hører til den norske tradisjonsmaten. En ost må få lov til å være helfeit, sier Berven.

Osten, som har vunnet NM-gull for lokalforedla mjølkeprodukt, blir satt pris på grunn av de «forbudt» orda ifølge Berven.

– Det må være en av de mest norske geitostene som finnes. Den lages på en støl i Tinn kommune i Telemark. Folk liker den fordi den er mørk og helfeit.

Neste artikkel

Bondelagene tror ikke norske bønder har noe å frykte i ny EAT-rapport