Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Gro og naboene i Gjerdrum har flyttet hjem: – Bygda vil reise seg

Beboere i cirka 220 boliger kunne fredag flytte hjem igjen etter leirskredet i Gjerdrum. Gro Staalesen tror bygda vil klare å reise seg etter katastrofen.

Gro Staalesen fikk fredag formiddag flytte hjem igjen til leiligheten hennes på Ask i Gjerdrum. Foto: Heiko Junge / NTB
Gro Staalesen fikk fredag formiddag flytte hjem igjen til leiligheten hennes på Ask i Gjerdrum. Foto: Heiko Junge / NTB

Staalesen bor omtrent 500 meter i luftlinje unna skredet og var svært glad for å vende hjem igjen etter en drøy uke borte.

– Det har vært en veldig spesiell situasjon. Man har opplevd nesten litt unntakstilstand. Jeg våknet klokka fem om morgenen og skjønte at noe hadde skjedd. Samtidig fikk vi beskjed om å ikke gå noe sted, så jeg ble sittende her hele dagen og hadde helikoptrene som lettet og landet foran terrassen, sier hun til NTB.

Ask-beboeren og naboene ble fraktet til et hotell på Gardermoen, men bagasjelasset ble langt ifra det største.

– Jeg fikk egentlig kun lov til å få med jakka. Vi har fått tildelt en del og hentet en del i Holterhallen. Givergleden har vært stort, sier Staalesen takknemlig.

Mannskaper fra Heimevernet fjernet politisperringene da personer i rundt 220 boenheter fikk lov til å vende hjem igjen fredag. Foto: Heiko Junge / NTB
Mannskaper fra Heimevernet fjernet politisperringene da personer i rundt 220 boenheter fikk lov til å vende hjem igjen fredag. Foto: Heiko Junge / NTB

Dattera kjenner savnet jente

Sju personer er funnet omkommet i skredmassene. Fortsatt er tre personer savnet. De er antatt omkommet etter leirskredet 30. desember.

Staalesen kjenner ingen av de omkomne, savnede eller etterlatte direkte, men vet hvem de er. Dattera kjenner savnede Victoria Emilie Næristorp-Sørengen (13) gjennom Victorias bror.

– Hun er berørt av det. Hun har vært på Ask for å tenne lys og vært flink til å prate. Hun tar det forholdsvis greit og har god kontakt med broren hennes som venter, forteller hun.

– Men det er en tragedie. Vi har mistet ti innbyggere i bygda.

Annonse

Føler seg trygg og ivaretatt

Selv om hun bor nokså nært skredgropen, føler hun seg trygg på å flytte hjem igjen.

– Ja, det gjør jeg. Jeg er helt trygg nå som de har gjort undersøkelser i grunnen, uttaler Staalesen.

På Gardermoen fikk hun og naboene bearbeidet inntrykk og ble fulgt opp av fagkyndig personell.

– Stemningen der har egentlig vært rolig og grei. Alle prater sammen og har på mange måter fått ventilert. Det har vært et nettverk med Røde Kors, kriseteam og leger der, så vi har blitt godt ivaretatt, forteller hun.

Gjerdrum  20210106. 
Bilde tatt med drone av området der et stort leirskred ødela  flere boliger på Ask i Gjerdrum onsdag 30. desember. Sju personer er funnet omkommet og tre er fortsatt savnet.
Foto: Anders Martinsen, UAS Norway / Pool / NTB
Gjerdrum 20210106. Bilde tatt med drone av området der et stort leirskred ødela flere boliger på Ask i Gjerdrum onsdag 30. desember. Sju personer er funnet omkommet og tre er fortsatt savnet. Foto: Anders Martinsen, UAS Norway / Pool / NTB

Tilbake til hverdagen

Etter flere hotelldøgn var hun klar til å komme tilbake til leiligheten sentralt i Ask sentrum.

– Nå skal jeg få roet ned hjemme, få på varmen og rydde vekk julepynten. Sakte, men sikkert, skal jeg begynne på hverdagen igjen, sier hun og avslutter:

– Jeg tror bygda vil klare å reise seg. Det er en fantastisk bygd å være i. Dugnadsånden er stor, og det vil fortsatt være et greit sted å være.

(©NTB)

Neste artikkel

Et svært viktig arbeid