Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Google kjøper stor skogeiendom i Skien

IT-giganten Google har kjøpt en tomt på nærmere 2.000 mål i Skien i tilfelle det blir behov for flere datasentre i Europa. Skogeiendommen fra selskapet Løvenskiold-Fossum.

Google har kjøpt en tomt på nærmere 2.000 mål i Skien. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Google har kjøpt en tomt på nærmere 2.000 mål i Skien. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det skriver avisa Varden.

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup mener teknologigigantens kjøp av tomten er en veldig god nyhet.

– Norge har alle forutsetninger for å bli en ledende datasenternasjon i Europa. Rikelig tilgang på fornybar energi, god infrastruktur, redusert elavgift og fjerning av maskinskatten gir et godt utgangspunkt for at Norge skal tiltrekke seg flere investeringer i datasentre, skriver Astrup i en e-post til NTB.

Han legger til at han håper at Google velger å gå videre med en investeringsbeslutning.

Ingen bygging nå

Tomten Google har kjøpt i Skien er på 1.947 mål, og har tidligere vært eid av skogeierselskapet Løvenskiold. Kommunikasjonssjef i Google Norge, Helle Skjervold, forteller at kjøpet er gjort i tilfelle det blir behov for flere nye datasentre i Europa.

– Vi har inngått en partneravtale med Statkraft for å tilrettelegge en del infrastruktur på tomta for å forberede en eventuell utbygging, sier Skjervold til Varden.

Annonse

Hun understreker at selskapet ikke planlegger å bygge noe umiddelbart.

Har arbeidet for datasenter

Skagerak Energi har tidligere uttalt at de sammen med Løvenskold-Fossum har jobbet for å legge til rette for et datasenter i Norge.

Området på Rød skal ifølge selskapet egne seg spesielt godt fordi det ligger i nærheten av Rød transformatorstasjon nord for Skien sentrum.

"Det arbeides nå aktivt med å få et eller flere slike sentre etablert i Norge hvor vi har både "grønn" kraft og sikker strømforsyning," har Skagerakk tidligere skrevet.

Ordføreren feirer

– Dette er det største som har skjedd i min tid og på mange år i Grenland. Selv om Google understreker at de foreløpig kun kjøper en stor tomt, er det god grunn til i hvert fall å feire dette med en halv kake, sier ordfører Hedda Foss Five (Ap) i Skien til avisen.

Pressekontakt i Statkraft, Knut Fjerdingstad, sier til Varden at dette er et gjennombrudd for Norge som attraktivt sted for store aktører.

(©NTB)

Neste artikkel

Bondelaget støtter forslag til endring i Mattilsynet