Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Glidemiddel av slim fra kuer kan gi beskyttelse mot hiv og herpes

Det nye glidemiddelet har gitt 70 prosent beskyttelse mot HIV og 80 prosent mot herpes i laboratorietester.

Slim fra kuer inneholder mucin, som man også finner i menneskelig slim. Foto: Siri Juell Rasmussen
Slim fra kuer inneholder mucin, som man også finner i menneskelig slim. Foto: Siri Juell Rasmussen

Det er forskere ved Kungliga Tekniska høgskolen (KTH) som har utviklet det nye glidemiddelet. Middelet, som kommer i form av en gel, er basert på slim fra kyr.

Gelen har tatt utgangspunkt i mucin, en hovedkomponent i slimet som produseres av menneskekroppen, men også hos kyr.

– Den naturlige kompleksiteten til mucinmolekylene er årsaken til at den syntetiske gelen er så effektiv til å stoppe hiv og herpes, uten risiko for bivirkninger eller utvikling av resistens som når andre antivirale forbindelser brukes. En gel med denne sykdomsstoppende funksjonen ville være vanskelig å oppnå med en polymer som vi utviklet helt fra bunnen av, sier Hongji Yan, biomaterialforsker ved KTH, i en pressemelding.

Laboratorietestene er utført på flere ulike celletyper, og forskningsresultatene er nettopp publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Advanced Science.

I kroppen vår kan stoffet mucin i slimet bidra til å fjerne virus. Gelen skal gjenskape denne egenskapen.

– Gelen kan hjelpe flere til å ta større kontroll over sin seksuelle helse. Det kan gi beskyttelse når kondomer ikke er et tilgjengelig alternativ, eller som reservebeskyttelse hvis kondomet går i stykker eller brukes feil. Gelen kunne brukes både når en kvinne og en mann har sex, eller når to menn har det, sier Hongji Yan.

Neste artikkel

Frukt- og grønnsakbønder med historisk inntekt