Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Gjennombrudd i regjeringssamtalene i Tyskland 

Tysklands statsminister Angela Merkel og hennes konservative partiallianse har kommet til enighet med sosialdemokratene om en ny storkoalisjon.

Martin Schulz, leder for SPD (t.v), Angela Merkel, leder for CDU og Horst Seehofer, leder for CSU (t.h) i forkant av de tyske regjeringssamtalene. Foto: AP/NTB scanpix

En 24 timer lang forhandlingsinnspurt var det som måtte til for å få de siste brikkene på plass.

– Vi er enige om en koalisjonsavtale som vil bety positive ting for mange, mange innbyggere, bekreftet Angela Merkels stabssjef Peter Altmaier på vei ut.

– Og nå har vi alle lyst på en dusj, for det har vært lange og harde forhandlinger de siste timene.

SPD får finansministeren

Merkels kristenkonservative parti CDU har forhandlet med sitt bayerske søsterparti CSU og sosialdemokratiske SPD om en ny storkoalisjon.

DPAs kilder opplyser at SPD får tre av toppstillingene i den nye regjeringen: utenriksminister, finansminister og arbeids- og sosialminister.

SPD-leder Martin Schulz blir ny utenriksminister, mens Hamburg-ordfører Olaf Scholz blir finansminister.

SPD har allerede i dag utenriksministeren og arbeids- og sosialministeren, mens CDU har hatt finansministeren. Det regnes som en viktig seier for sosialdemokratene å overta denne posten.

CSU får innenriksministeren

Posten som innenriksminister går til CSUs leder Horst Seehofer, ifølge DPAs kilder. Innenriksministeren får samtidig utvidet sin portefølje.

CSU vil dermed ha hånden på rattet i innvandringspolitikken, noe som har vært en kjernesak for dem.

Partiet har mistet mange velgere til AfD på ytre høyre fløy, og allerede til høsten er det delstatsvalg i Bayern, påpeker Tyskland-kjenner Kate Hansen Bundt, som er generalsekretær i Atlanterhavskomiteen.

– For dem har det nok vært viktigst å få gjennomslag for innstramminger i politikken for familiegjenforening, sier hun.

Uravstemning i vente

Annonse

Enighet i samtalene vil ikke bety at alle hindre er ryddet av veien. Den nye koalisjonsavtalen må nemlig overleve en uravstemning blant de rundt 460.000 medlemmene i SPD.

Uravstemningen kan ta flere uker å gjennomføre, og skepsisen til en ny storkoalisjon med de konservative er betydelig i partiet etter det svært dårlige valgresultatet i fjor høst.

Spesielt venstresiden og ungdommene i partiet har mobilisert mot det de oppfatter som fire nye år i Merkels skygge, og eksperter venter at avstemningen kan bli jevn.

Langtrukne samtaler

Både CDU og SPD gikk markant tilbake i valget, mens AfD kapret 12,6 prosent av stemmene og kom inn i nasjonalforsamlingen for første gang.

Koalisjonssamtalene i etterkant av valget har vært de mest langtrukne i Tyskland siden annen verdenskrig.

Merkel forsøkte først å få på plass en koalisjon med liberale FDP og miljøpartiet Grüne, men disse samtalene strandet.

«Bra for Europa»

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er glad for at samtalene er i mål.

– Det er veldig bra at de er kommet til enighet. Det er bra for Tyskland, for Europa og bilateralt, sier Søreide til NTB.

– Så lenge man har holdt på med forhandlingene og hatt en regjering som på mange måter har vært et forretningsministerium, så er det naturlig nok mange ting som det har vært vanskelig å diskutere og få avklart, påpeker hun.

Søreide presiserer at hun ennå ikke er kjent med innholdet i den nye koalisjonsavtalen.

Neste artikkel

Massivt nei til brexit-avtalen